xcounter
#

Військовий експерт Саламаха пояснив, чому рашисти провалились зі своїми БМПТ "Терминатор" (відео)

29150
Ворожа БМПТ "Терминатор" під час навчань "Запад-2021", ілюстративне фото з відкритих джерел
Ворожа БМПТ "Терминатор" під час навчань "Запад-2021", ілюстративне фото з відкритих джерел

За понад 10 років дискусій армія РФ так і не створила концепцію застосування для машини, що виявилась гірша за БМП-2

Під час боїв на Сході України проти ЗСУ армія РФ застосувала до 10 бойових машин підтримки танків (БМПТ) "Терминатор". Але через ряд причин досвід застосування рашистських "Термінаторів" виявився невдалим, а війна показала тупиковість концепції БМПТ.

Про це військовий експерт та підполковник запасу ЗСУ Микола Саламаха розповів в інтерв’ю директорові інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Сергію Згурцеві, що вийшло в рамках спільного проекту Defense Express і телеканалу "Еспресо".

Читайте також: Алжир "підказав" рашистам, як раритетний Т-62 перетворити на "Терминатор"

Зокрема, як пояснив Салахама, за 10-15 років теоретичних дискусій російські військові так і не спромоглись створити цілісну концепцію застосування БМПТ "Терминатор" в умовах реального бою.

Статути армії РФ взагалі не мають пунктів, як використовувати ці самі "Термінатори". Тому в чомусь закономірно, що із 10 наявних БМПТ мінімум одна машина була втрачена, ще декілька – пошкоджені, та відправлені для ремонту на територію РФ.

Рашисти везуть залізницею БМПТ "Терминатор", квітень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Окрім того, як розповів експерт, росіяни "перемудрили" із конструкцією башти БМПТ. Наприклад – один оператор-навідник має управляти одночасно стрільбою одразу двох автоматичних гармат. При цьому під час стрільби можна використовувати лише один тип боєприпасу – бронебійний чи фугасний. Хоча, наприклад, на тій же БМП-2 з однією автоматичною гарматою є можливість застосовувати під час бою і бронебійні, і фугасні снаряди.

Таким чином виходить, що рашистська БМПТ "Терминатор" - менш ефективна, аніж та ж БМП-2. Відповідно, в сучасній війні нема місця для машин за концепцією БМПТ (бойової машини підтримки танків).

Колонна ворожих БМПТ "Терминатор" на Луганщині, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як росіяни намагались "переграти" провал БМПТ "Терминатор" під Сєверодонецьком