xcounter
#

Як росіяни намагались "переграти" провал БМПТ "Терминатор" під Сєверодонецьком

71253
Колонна ворожих БМПТ "Терминатор" на Луганщині, зображення з відкритих джерел
Колонна ворожих БМПТ "Терминатор" на Луганщині, зображення з відкритих джерел

Рашисти вперше застосували своїх БМПТ "Терминатор" у бою під Сєверодонецьком. Як цю подію подала російська пропаганда, і чи вдалось їй "прикрити" фіаско своєї "чудо-зброї" – у матеріалі Defense Express.

Армія РФ під Сєвєродонецьком вперше за свою історію застосувала БМПТ "Терминатор". Ця "чудо-зброя" не витримала обстрілу від артилерії ЗСУ. Але схоже, така обставина аж ніяк не знітила кремлівських пропагандонів та інших представників ворога. Хоча насправді їм було складно приховати свою фрустрацію.

Одним із перших серед орків про ввід БМПТ "Терминатор" у бій написав рашистський військовий експерт Алєксєй Хлопотов, у своєму блозі 27 травня. Як побачимо далі за коментарями, Хлопотова засмутила скоріше та обставина, що БМП-2 з модулем "Бережок" виявилась більшим "вундерваффе", аніж "Терминатор".

Читайте також: ЗСУ отримали "натяк", де шукати російські вогнемети ТОС-2 "Тосочка"
Перший ввід у бій російських БМПТ "Терминатор", автор - головред "Цензор.Нет" Юрій Бутусов, дата публікації - 27 травня 2022 року

Для початку - Хлопотов не зміг отримати відео першого бою БМПТ "Терминатор". Тому опублікував лише три скріншоти та фото машин після бою, представлене як "ексклюзив" каналу "Военный осведомитель". У коментарях до нього "Военный осведомитель" пише наступне: "Ексклюзив з фронту під Сєверодонецьком. БМПТ "Терминатор-2", які вже брали участь у боях. Відгуки від бійців, які працювали поряд із машинами, найкращі. "Терминатори" за бій розстріляли у супротивника весь боєкомплект".

У відповідь Хлопотов "відрізав", що "Осведомитель" слабо обізнаний про конструктивні відмінності "Терминатора" та "Терминатора-2". І що на озброєння армії РФ прийнято саме "Терминатор", а машина "Терминатор-2" - так і залишилась в єдному "виставковому" екземплярі.

Рашистська БМПТ-72 "Терминатор-2" в єдиному "виставковому" екземплярі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Другий момент пов'язаний із задоволенням щодо повного розстрілу боєкомплекту. Хіба це добре? Це показує, що боєкомплект у БМПТ "Терминатор" - недостатній як на потреби для ведення бою. На два стволи в "Терминатора" є лише 850 пострілів. Водночас, як "класична" БМП-2 має боєзапас в 500 пострілів на один ствол.

Або можна провести й таке порівняння - дві БМП-2М з модулем "Бережок" матимуть суттєво більший БК, аніж одна БМПТ "Терминатор". Наприклад, боєзапас пострілів до гармати 30 мм буде 1000 пострілів (БМП-2М) проти 850 пострілів ("Терминатор"), 8 керованих ракет проти 4 керованих ракет, та однакова кількість автоматичних гранатометів з однаковим БК.

При цьому БМП-2М з модулем "Бережок" виграє по вертикальних кутах основного комплексу озброєння у 1,5 раза - 74 градуси проти 45 градусів.

Ворожа БМП-2М з модулем "Бережок", ілюстративне фото довоєнних часів

Двадцять років тому, коли БМПТ лише розроблялася, вона мала перевагу за оглядовістю. Але з появою того ж "Бережка" вона його загубила. Так як дві панорами на БМП з тепловізійними каналами краще, ніж одна на БМПТ без тепловізора (так, тепловізора на "Термінаторі» у панорамі немає).

Теоретично БМПТ краще захищена. Однак при використанні сучасних засобів ураження, що БМП, що танки уражаються однаково добре, що ми могли спостерігати під час боїв проти рашистів. І це при тому, що одна БМПТ коштує як два "класичні" танки. Що яскраво показує "ефективність" цієї бойової машини.

Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото з відкритих джерел

До речі, на фото ми ніяких бійців не бачимо – крім БМПТ, є лише танки Т-72Б3. Згаданий вище коментар рашистського "Осведомителя" про "задоволених бійців" – це дилетантська пропаганда.

На фото лише дві з чотирьох БМПТ показаних раніше. Судячи з розстріляних тубусів ПТУР, вони виходили з бою. І схоже, що орки "розполовинили" свої чотири "Термінатори" на дві тактичні групи.

Перший ввід у бій російських БМПТ "Терминатор", автор - головред "Цензор.Нет" Юрій Бутусов, дата публікації - 27 травня 2022 року

Цікаво, що "рознарядку" на коментування бою за участі БМПТ "Терминатор" виконали автори "непрофільного" пропагандистського порталу Avia.pro. Котрі написали, що у бій були послані бойові машини під індексом Т-15 "Терминатор", що факт застосування підтверджують фотографії бійців ЗСУ, і що машини Т-15 "Терминатор" "досить добре себе зарекомендували".

Але мабуть найцікавіше те, що авторам Avia.pro десь "привиділись" одразу 10 машин Т-15 "Терминатор" на озброєнні армії РФ.

Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото з відкритих джерел

Видно, що автори Avia.pro в бронетанковій техніці не розбираються взагалі. Інакше б ці рашисти знали, що Т-15 у них - це взагалі-то важка БМП на базі "Армати", що так досі й не пішла у серію. А з чого ці рашисти взяли, що бойовий дебют БМПТ "Терминатор" пройшов успішно - взагалі незрозуміло.Насправді, коли в тому епізоді почала працювати українська артилерія, БМПТ швидко покинули поле бою.

А описані вище приклади показують, що рашистські пропагандони або жодних даних про результати участі у боях БМПТ "Терминатор" не мають (але вигадує, що вони ефективні), або вони ці дані є, але настільки невтішні, що краще й не писати. Однак відсутність інформації для нас – це також інформація.

Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти "пошкодували" броні для "Ракушки" та прискорили "утилізацію" своїх десантників