xcounter
#

Іспанія почне навчання українських бійців на нових ЗРК та бойових танках

ЗРК Aspide, яким Іспанія пообіцяла посилити ЗСУ
ЗРК Aspide, яким Іспанія пообіцяла посилити ЗСУ
4610

Іспанія вже оголосила, що посилить ЗСУ за допомогою ЗРК Aspide, а ось відносно танків більше запитань ніж відповідей

Міноборони Іспанії підтвердило про початок програми з навчання українських бійців на тренувальному полігоні Сан-Грегорія під Сарагосою.

Як повідомляє іспанське видання Infodefensa, програма охоплює навчанню на бойових танках, великокаліберній артилерії та зенітними ракетними комплексами. Перша група з приблизно 20 бійців має прибути вже на початку наступного тижня.

Читайте також: США планують збільшити у 2-3 рази виробництво критичних зразків озброєння: скільки часу на це потрібно

З боку Defense Express одразу зазначимо, що в оригіналі мова якраз йде про танки (оригінал - carros de combate). Водночас єдиний танк, який є на озброєнні країни - це Leopard 2: Leopard 2E та Leopard 2A4. Останні, зі складів зберігання, якраз розглядались для передачі Україні, але потім рішення було скасовано через їх низький технічний стан, який загрожує самим екіпажам.

Leopard 2E
Leopard 2E

З огляду на інформацію від іспанського видання тепер виникає більше питань. Хоча цілком можливо, що починається реалізація плану, який вже озвучували у Міноборони України, коли навчання танкових екіпажів розпочнеться до офіційного рішення щодо передачі танків, що дозволить не гаяти час з опануванням нової техніки.

Також не виключно й помилка видання, а навчатися будуть екіпажі бронетранспортерів M113, які Іспанія планує передати до ЗСУ.

M113
M113

Відносно ж ЗРК, то з максимальною долею вірогідності мова йде про Aspide, який в іспанський армії також має назву Toledo. Нагадаємо, що про передачу цього ЗРК міноборони Іспанії повідомило офіційно наприкінці серпня. Цей ЗРК має дальність, в залежності від ракети, до 10 або до 20 км, до складу комплексу також введено 2 артустановки GDF Erlikon калібру 35 мм.

Щодо артилерії, то Іспанія використовує як 105-мм гаубиці L118, так і 155-мм САУ М109, які постачаються іншими країнами. Тобто навчання може не означати передачу Мадридом цього озброєння.

Читайте також: Україна може закупити "гібрид" PzH 2000 та бронемашини Boxer: скільки САУ отримаємо за 216 млн євро