xcounter
#

Рашисти хотіли авіаційну версію ракети "Калибр" під Су-35, але "щось не вийшло"

23003
Демонстрація рашистських крилатих ракет сімейства "Калибр", ілюстративне фото довоєнних часів
Демонстрація рашистських крилатих ракет сімейства "Калибр", ілюстративне фото довоєнних часів

Розробка призначалась на експорт, але проект цілком можуть відновити уже для "внутрішнього використання"

Написати цей текст спонукали як мінімум дві тенденції. Перша – рашисти намагаються як мінімум справити враження, що у них в процесі розробки та підготовки до виробництва знаходяться одразу декілька моделей крилатих ракет для тактичної авіації. Наприклад, російський ВПК ще досі не запустив у виробництво Х-69, що є розвитком Х-59МК2, але уже хвалиться появою ракети під індексом "Изделие 720". Про характеристики та функціонал якої в західних аналітиків поки що чітких даних нема.

Друга – в довідкових публікаціях від наших ЗМІ про ракету "Калибр" доволі часто можна побачити згадку про існування такої авіаційної версії цієї КР під індексом "Калибр-А". Але це, на щастя, фактологічна помилка, бо на даний момент ЗС РФ не мають на озброєнні таку ракету.

Читайте також: Як рашисти застосували свої Су-57, до яких є лише Х-59 та "розпіарені" Р-37
Виставкова демонстрація авіаційної КР проекту "Калибр-А" у версії для ураження наземних цілей, архівне зображення з відкритих джерел

Російський ВПК розробляв авіаційний "Калибр-А" з прицілом саме на експортні ринки. І схоже, що саме через таку вузьку спеціалізацію росіяни аж за 17 років зусиль так і не знайшли покупця на цю ракету: перша відома презентація цього "виробу" відбулась ще у 1993 році, остання відома – у 2010 році.

Ще один важливий момент – росіяни збирались продавати на експорт "Калибр-А" не як самостійний "виріб", який можна буде "в теорії" підвісити на будь-який ударний літак радянського чи російського виробництва, а лише як "додаток" до винищувача Су-35. Який однак теж не прославився успіхом на зовнішніх ринках, не тільки через політичні, але й через технологічні причини також. Росіяни в принципі вміють "поховати" свій будь-який проект по продажу зброї своєю патологічною жадібністю.

В теорії, самі ж росіяни могли же придбати авіаційну ракету "Калибр-А" для посилення своєї тактичної авіації. Тим більш, що нестача керованого авіаційного озброєння завжди була однією з хронічних проблем "ВКС РФ". Чому ж орки не взяли "Калибр-А" на озброєння – відповідь знайдемо, якщо детальніше заглянемо в характеристики цього проекту.

Виставкова демонстрація триступеневої авіаційної КР проекту "Калибр-А" у версії для ураження надводних цілей разом із Су-35, архівне зображення з відкритих джерел

Рашисти передбачали, що "Калибр-А" - це буде по суті сімейство з трьох крилатих ракет типів 3М-54АЭ – триступенева протикорабельна із бойовою частиною, що відділяється; 3М-54АЭ-1 – двоступенева протикорабельна та 3М-14АЭ – ракета для ураження наземних цілей. За габаритами, масою БЧ та іншими ТТХ ці ракети вцілому аналогічні своїм корабельним "аналогам", за виключенням найважливого – дальності застосування.

Авіаційний "Калибр-А" залежно від модифікації мав заявлену дальність стрільби в діапазоні від 220 км до 275 км, залежно від модифікації, в той час як корабельна версія – від 1600 до 2500 км. Ракета "Калибр" цікавила Кремль саме як легальний спосіб обходу обмежень на розміщення КР середньої дальності в Європі. Відповідно, марнувати свої ресурси на дорогий авіаційний "Калибр-А" росіяни могли й не бачити.

Тим більш, що навіть в умовах "мобілізаційного розгортання" рашистський ВПК у 2022 році зміг виготовили лише близько 120 ракет "Калибр", як і в умовах "мирного часу". Що заодно показує, що виготовляти авіаційний "Калибр-А" росіяни якщо б і змогли, то дуже в обмежених кількостях.

Виставкова демонстрація триступеневої авіаційної КР проекту "Калибр-А" у версії для ураження надводних цілей разом із Су-35, архівне зображення з відкритих джерел

Тим не менш, все вищеописане не виключає, що через якийсь час рашисти знову "візьмуть на знамено" проект "Калибр-А". Для пропагандистських цілей, або для позначення робіт по новим авіаційним ракетам для "ВКС РФ".

Читайте також: Як рашисти змінили тактику використання Ка-52 після того, як втратили мінімум 20% таких вертольотів