xcounter
#

Рашисти заяляють про появу нової ракети "Изделие 720" та про плани розширити виробництво Х-101

29730
Російська ракета під індексом "Изделие 720", лютий 2023 року, фото з відкритих джерел
Російська ракета під індексом "Изделие 720", лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

Російський ВПК намагається масштабувати виробництво ракет для нових ударів по Україні, і тут варто бути уважними до деталей

Високопоставлений рашист та "заступник секретаря Радбезу РФ" Дмітрій Мєдвєдєв на початку лютого 2023 року відвідав завод "Радуга" в місті Дубна (за 120 км північніше від Москви), основне підприємство РФ по виробництву крилатих ракет.

Цю "подію" активно транслювали російські пропагандистські ресурси. Через що у відкритий доступ з’явились деякі деталі, увагу на які звернули експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) в своєму блозі.

Читайте також: Західне ЗМІ показало, як рашисти "засвітили" недоліки своєї ракети ЛМУР для Ми-28НМ
Експозиція рашистських крилатих ракет в одному із цехів заводу "Радуга", зокрема Х-35, Х-69, Х-59, Х-101 та Х-22, лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

Для початку вони звернули увагу на те, що керівництво заводу "Радуга" показало Мєдвєдєву крилату ракету під індексом "Изделие 720", очевидно – для тактичної авіації. На думку фахівців IISS, така ракета могла бути створена на базі Х-69, яка поки що так і не пішла в серійне виробництво. Хоча "Изделие 720" значно компактніше, аніж його "попередник".

Однозначних тверджень про можливий функціонал ракети "Изделие 720" поки що нема. Для початку – чи це автономна розробка в рамках однієї з дослідницьких програм, чи "мобілізаційна" програма військового часу, аби швидко дати чергове "вундерваффе" для "ВКС РФ".

Демонстраційний зразок російської ракети Х-69, ілюстративне фото з відкритих джерел

На "Изделие 720" замість оптико-електронної системи наведення стоїть "щось подібне" до радіолокаційної ГСН як на протикорабельній ракеті Х-35. На основі чого експерти IISS припускають одночасно, що "Изделие 720" оснащена саме радіолокаційною ГСН, або ж – що це насправді взагалі щось "приманки" для прориву ППО, на кшалт американського малого безпілотника ADM-160 MALD.

Усі цікаві деталі не обмежуються лише "презентацією" рашистської ракети "Изделие 720". Для початку, керівництво заводу "Радуга" показало Мєдвєдєву презентацію, з якої випливає – підприємство хоче збудувати додаткові цехи для масштабування виробництва крилатих ракет, для нових ударів по України. Тому очевидно, що "Радуга" натякала на необхідність виділення додаткових бюджетних грошей.

Керівництво заводу "Радуга" демонструє плани по розширенню виробничих потужностей, лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

В рамках експозиції була представлена зокрема крилата ракета великої дальності Х-101. І схоже, ця КР – в переліку тих, виробництво яких рашисти планують збільшувати завдяки побудові нових цехів. І тут цікаво, що експерти IISS виділяють для себе існування "як мінімум двох" версій Х-101: умовна "версія 648" та більш пізніша "версія 263".

Якщо відштовхуватись саме від такої класифікації, то схоже, що тут саме до умовної "версії 263" варто відносити модернізовані Х-101 із радіолокаційними пастками та оновленою навігацією, уламки яких уже вивчили наші фахіці.

Також цікаво, що при цьому керівництво заводу "Радуга" виставило на експозицію Х-22, серійне виробництво якої припинилось ще за радянських часів. Очевидно, це можна сприймати як вказівку, що рашисти продовжують роботи по переробці Х-22 на модифікований "виріб" типу Х-32.

Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-32 перед першим випробувальним пуском в лютому 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Що це за ракети Х-32, якими рашисти били по цивільній інфраструктурі України