xcounter
#

Штурмовик А-10 отримав неочікувану роль, і вона пов’язана з "набігами" на ворожу ППО

40086
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел

Схоже, говорити про "смерть" штурмової авіації в сучасній війні – все ж трохи зарано

Армія США продовжує навчання своєї тактичної авіації на острові Гуам, які стартували ще наприкінці жовтня 2022 року.

Під час одного із епізодів американські вперше відпрацювали зокрема застосування штурмовиків A-10C із підвішеними безпілотниками ADM-160 MALD, що мають виконувати роль "хибних цілей" для прориву протиповітряної оборони противника. Про це розповідає портал The Drive.

Читайте також: Скільки насправді боєготових штурмовиків А-10 має Армія США, і на що вони здатні зараз
Штурмовик A-10C із підвішеними ADM-160 MALD "у парі" з B-1B Lancer під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - ВПС США

Вперше штурмовики A-10C із "хибними цілями" MALD "засвітились" у парі з B-1B Lancer. Тому цілком можливо, що в цьому епізоді американські військові відпрацьовували такий сценарій: A-10C із "пастками" MALD виявляє ворожу ППО, а бомбардувальник B-1B – знищує її, і наступним кроком знищує ворожий об’єкт. Хоча такі припущення від The Drive армія США поки не стала підтверджувати офіційно.

Безпілотники ADM-160 MALD мають польотну масу всього 45 кг, при заявленій дальності польоту до 460 км. Під час першого "експерименту" американські військові підвісили під один А-10 одразу чотири "пастки" MALD, максимальне навантаження – 16 "хибних цілей" MALD під один штурмовик.

Процес підвіски безпілотників-мішеней ADM-160 MALD під A-10C під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - ВПС США

Логіку такого експерименту американські військові пояснюють так – "якщо є доступний спосіб покращити живучість A-10C в умовах сучасної війни, значить це потрібно зробити". Тим більш, що станом на зараз армія США тренується застосувати заслужений штурмовик і під час можливої війни проти Китаю.

Американці хочуть зробити свої "хибні пастки" ADM-160 MALD "універсальними" в застосуванні. І уже прорахували, що наприклад на F-16 можна буде підвісити до чотирьох таких "хибних цілей", на B-52 – до 16 таких "хибних цілей".

Штурмовик A-10C із підвішеними ADM-160 MALD під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - ВПС США

Це повідомлення показове в тому плані, що армія США все ж змогла вигадати майбутнє для своїх штурмовиків в умовах сучасної війни. І це на тлі того, що зараз уже починаються розмови про те, що досвід війни РФ проти України начебто "поховав" штурмову авіацію як рід військ.

Читайте також: Окупанти використовують "копійчані" дрони, щоб "дражнити" нашу ППО