xcounter
#

Скільки насправді боєготових штурмовиків А-10 має Армія США, і на що вони здатні зараз

20783
 Штурмовики А-10 під час змагань Hawgsmoke 2022, фото -  Staff Sgt. Mercedee Wilds
Штурмовики А-10 під час змагань Hawgsmoke 2022, фото - Staff Sgt. Mercedee Wilds

Або ще раз про перспективи передачі таких літаків для передачі Повітряним Силам ЗСУ

Портал The Drive розповідає, що зараз на авіабазі "Гоуен-Філд" в штаті Айдахо, США, стартували неформальні змагання під кодовою назвою Hawgsmoke 2022. Суть цих змагань – екіпажі штурмовиків А-10 із складу ВПС та Національної гвардії США змагаються між собою, хто із них більш вправно застосовує бортові гармати, бомбове та ракетне озброєння для знищення цілей умовного противника.

З однієї сторони, це неформальні змагання, що мають своїх комерційних спонсорів, тому наче й не заслуговують на особливу увагу. Але з іншої сторони, повідомляється, що для участі в Hawgsmoke 2022 задіяно 150 осіб льотного і технічного персоналу із 15 ескадрилій та аж 37 штурмовиків А-10 Тобто 26% від усього наявного парку в 140 літаків А-10, що є у розпорядженні збройних сил США.

Читайте також: Чи допоможуть A-10 Україні й, чи варто взагалі на нього розраховувати ЗСУ

Навіть якщо це лише неформальні змагання, вони можуть виступати "маркером" реальної кількості боєздатних А-10, що є в розпорядженні збройних сил США, тобто – до 40 одиниць.

Для порівняння - у травні 2022 року Армія США в рамках посилення своєї присутності в Європі на фоні війни РФ проти України перекинула "усього" 10 штурмовиків А-10, із яких чотири – в Норвегію та ще шість – у Північну Македонію.

Штурмовики А-10 під час змагань Hawgsmoke 2022, фото - U.S. Air Force photo by Staff Sergeant Joseph R. Morgan

Чому так вийшло, що Армія США має парк аж в 140 штурмовиків А-10, із яких реально боєздатні лише чверть – це питання окреме. Але тут варто вказати, що в своєму інтерв’ю для видання "РБК-Україна" міністр оборони Рєзніков так пояснив: поганий технічний стан "Бородавочників" - головна причина, чому західні союзники не воліють давати нам ці літаки.

"Вони класні та потужні, вони спроможні знищувати танкові колони, але це літаки минулого покоління і вони повільні. І ризик, що в повітрі він не зможе протистояти винищувачам ворога, дуже великий.

По-друге, про них давно не дбали, вони зняті з озброєння, а значить, що вони технічно не готові. А віддати нам технічно не готове – це брати на себе ще й моральну відповідальність", - пояснював журналістам міністр оборони Рєзніков.

Штурмовики А-10 під час змагань Hawgsmoke 2022, фото - U.S. Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshur
Читайте також: Повітряні Сили говорять, що їм потрібніші багатоцільові винищувачі, а не літаки А-10