xcounter
#

Повітряні Сили говорять, що їм потрібніші багатоцільові винищувачі, а не літаки А-10

58477
Проліт болгарського штурмовика Су-25 та американського штурмовика А-10, ілюстративне фото з відкритих джерел
Проліт болгарського штурмовика Су-25 та американського штурмовика А-10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Причина – рашисти мають занадто щільну ППО, яка ускладнює застосування штурмовиків будь-якого типу

Повітряні Сили ЗСУ прагнуть в першу чергу отримати саме багатофункціональний бойовий літак, який здатний застосовувати озброєння і по повітряним, і по наземним цілях. Це можуть бути винищувачі типів F-15, F-16 чи F-18 певних модифікацій, або ж їх "європейські аналоги". При цьому планова підготовка українських пілотів для роботи на американських штурмовиках типу А-10 не ведеться. Про це заявив речник Командування Повітряних Сил Юрій Ігнат, коментуючи тему можливої передачі Україні літаків А-10, пише видання "Крила".

Плід народної творчості із соцмереж на тему, який би камуфляж носив би А-10 у випадку передачі ЗСУ, зображення ілюстративне

Зокрема, Юрій Ігнат пояснив, що в умовах нинішньої війни бойова робота штурмової авіації ускладнена занадто щільною протиповітряною обороною противника. Як і росіяни, так і ЗСУ застосовують один і той же тип штурмовика Су-25 переважно за однією ж методикою – запуск некерованих реактивних снарядів в режимі кабрування, з великої відстані та без прямої видимості цілі.

Читайте також: Чи допоможуть A-10 Україні й, чи варто взагалі на нього розраховувати ЗСУ

За таких умов точно не вдасться використати одну із головних переваг штурмовика A-10 -семиствольну 30 мм гармата GAU-8 Avenger, що має високу ефективність знищення цілей та видає знаменитий звук "бррррррт". Бо для стрільби доведеться напряму заходити в зону дії рашистської ППО.

А успішний досвід застосування А-10 в умовах, приклад, війни проти Іраку в 1991 році був прямо пов’язаний з тим, що коаліційні сили успішно "задавили" загрози від ППО та винищувачів іракських ВПС. Тому "бородавочники" діяли в умовах тотального панування союзників у повітрі.

Читайте також: Британська преса почала переконувати, що разом із винищувачами Україні потрібні літаки AWACS