xcounter
#

Британська преса почала переконувати, що разом із винищувачами Україні потрібні літаки AWACS

40444
Літак радіолокаційного дозору E-3 Sentry, відоміший під абревіатурою AWACS, фото ілюстративне
Літак радіолокаційного дозору E-3 Sentry, відоміший під абревіатурою AWACS, фото ілюстративне

Або як авіація ЗСУ пережила свій "момент битви за Британію" у війні проти кратно переважаючих рашистів

Британське видання The Times опублікувало репортаж із назвою "Момент Битви за Британію для українських льотчиків-винищувачів". І це матеріал – яскравий приклад того, як західні ЗМІ переконують своїх читачів серед еліт та звичайних громадян в тому, що військову підтримку Україні потрібно розширювати, і що нам потрібні літаки для захисту нашого неба.

Почнімо з того, що метафора "момент Битви за Британію" зрозуміла власне скоріше британській аудиторії. В контексті війни РФ проти України ця метафора вжита так – "співвідношення сил на папері показувало, що ВПС України проіснують максимум декілька днів, але натомість українські льотчики "проламали" кратно сильнішого противника".

Читайте також: Повітряні Сили показали "хитрість", яка робить наші Су-27 невразливими для рашистів
Винищувачі Су-27 Повітряних Сил ЗСУ на захисті неба України, фото наводить The Times

Головними персонажами цього репортажу стали 27-річний пілот штурмовика Су-25, майор Повітряних Сил під псевдонімом Crane та 28-річний пілот винищувача Су-27, капітан Повітряних сил під псевдонімом Wingman.

Автори The Times знайшли вдалу літературну форму для того, щоб розповісти про цікаві моменти бойової роботи конкретно цих двох льотчиків. Наприклад, оповідь починається якраз з того, що пілот СУ-27 Wingman врятував пілота штурмовика Су-25 Crane, який "нависав на хвості" буквально 2 години. І тут якраз спрацьовує мотив "бойового побратимства".

Штурмовик Су-25 Повітряних Сил ЗСУ, котрий ймовірно був повернутий у стрій вже в 2022 році, джерело - телеграм-канал "Бойова авіація України", дата публікації - 21 червня 2022 року

Є і елемент "екшену". Наприклад, там розповідається, що перший бойовий виліт пілота Су-25 Crane відбувся 25 лютого над Київщиною, для знищення колон російських окупантів. І в тексті репортажу можемо прочитати детальний опис маневрів на низькій висоті в умовах урбанізованої місцевості, які доводилось виконувати нашому льотчику-штурмовику.

Автори репортажу розповідають, що з однієї сторони Повітряні Сили ЗСУ мають важкі втрати у льотчиках та літаках, а з іншої сторони – що наша авіація має ще більше вмотивованих пілотів воювати за свої небо та землю, по п’ять авіаторів на один "борт". Відповідно, автори The Times ставлять питання про те, що Україні потрібні літаки, щоб захищатись.

Але вони при цьому говорять не тільки про літаки тактичної авіації. The Times вперше серед західних ЗМІ заговорила про те, що Україні для захисту її неба потрібні також літаки радіолокаційного дозору, відоміші під абревіатурою AWACS.

Літак радіолокаційного дозору (AWACS) типу E-2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Стала відома кількість та райони, де рашистські AWACS А-50 баражують: на скільки вони бачать вглиб України