xcounter
#

РФ оновила Х-101: змінена система навігації, електроніка та встановлено радіолокаційні пастки (відео)

Крилата ракета Х-101
Крилата ракета Х-101
8506

Х-101 залишається основною крилатою ракетою РФ до якої рашисти почали вносити зміни у ключові системи

Під час брифінгу Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу Збройних Сил України були повідомлені нові деталі щодо модернізації у РФ крилатих ракет Х-101 повітряного базування.

Й одразу варто зазначити, що нову версію ракети почали використовувати наприкінці 2022 року і це стосується саме найновіших партій ракет. А під час ракетного удару 10 лютого 2023 року рашисти випустили крилаті ракети Х-101, вироблені вже у першому кварталі 2023 року. Тобто під крило стратегічних бомбардувальників РФ ракети Х-101 дійсно потрапляють прямо із заводу.

Читайте також: У РФ "геніально" вирішили проблему браку запчастин для літаків - будуть менше ремонтувати та обслуговувати

Водночас нові версії Х-101 відрізняються зміною у системі навігації аналогічною американській DSMAC. Її суть полягає у тому, що ракета здійснює зйомку поверхні під собою та порівнює її з еталонним зображенням. Це система може працювати паралельно з TERCOM, коли порівнюються з еталонною інформація щодо рельєфу завдяки даним з радіовисотоміра.

DSMAC TERCOM
Принципи роботи DSMAC та TERCOM

Зокрема зміни були внесені у саму камеру, якщо раніше використовувався один об'єктив на рухомому шарнірі, то тепер встановлюються три об'єктиви з рознесеними кутами огляду.

камера Х-101 DSMAC
Стара та нова камери системи DSMAC Х-101

Також змін зазнала електронно-обчислювальна машина типу БАГЕТ-64-02 (у текстовому матеріалі "АрміяІнформ" - БАГЕТ-62-04). З огляду на фото рашисти були вимушені були перейти на чипи інших закордонних виробників. А різниця у розмірах чипів може говорити, що тепер у Х-101 використовуються мікросхеми минулих поколінь.

Також частина брифінгу була присвячена блоку, який вже ставав предметом публікації Defense Express. Мова йде про блок з пастками, який має маркування Л-504.

І маємо зазначити, що попередня інформація щодо наповнення його тепловими пастками - не відповідає дійсності. Як й раніше допустив Defense Express, цей блок призначений для відстрілу диполей та створення завад у радіолокаційному діапазоні. Використання саме таких завад, є більш логічним, бо основним засобом знищення крилатих ракет залишаються саме ЗРК з РЛС, а не ракети з тепловими головками самонаведення.

Також пояснено алгоритм використання радіолокаційних завад - у випадку фіксування роботи РЛС ракета вистрілює їх автоматично. Також зазначено, що цей блок знаходиться поруч із бойовою частиною і його вдалось виявити на крилатій ракеті, яка не вибухнула.

У будь-якому випадку, як повідомили у Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ, ставка на нові версії Х-101 у РФ не спрацювала. Більше того, кількість випадків, коли крилаті ракети рашистів падають ще на території РФ - частішають.

Також не виключено, що рашисти продовжать модернізацію своїх крилатих ракет.

Читайте також: Танкова бригада на Leopard 2 під загрозою: чи зможуть союзники набрати мінімум 84 машини