xcounter
#

Росіяни могли поставити на свої крилаті ракети Х-101 пристрої для відстрілу "хибних цілей"

Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел
26430

Але це поки лише припущення, бо об’єктивних даних поки що не вистачає

Портал The Drive в своїй публікації проаналізував знімки крилатої ракети Х-101 рашистів, збитої під час масованого удару 26 січня 2023 року, котрі у відкритий доступ виклало Командування Повітряних Сил ЗСУ. Корпус цієї КР рашистів суттєвих ушкоджень не зазнав, і це дає змогу роздивитись деякі деталі.

Наприклад, на одному із знімків можна побачити "відсік" із 12 циліндричними отворами, які забились грязюкою (очевидно, уже під час падіння після збиття нашою ППО). Функціональне призначення цього "відсіку" з отворами до кінця не зрозуміле. Тому, як припускають автори The Drive, там цілком міг бути пристрій для відстрілу "хибних цілей", який в теорії мав би полегшити рашистським ракетам протидію нашій протиповітряній обороні.

Читайте також: Скільки днів потрібно рашистам, щоб виготовити одну Х-101 для нового удару по Україні
Носова частина збитої рашистської Х-101, в якій міг бути пристрій для відстрілу "хибних цілей", січень 2023 року, фото - Командування Повітряних Сил

Своє припущення журналісти видання пояснюють так. Наприклад, ззовні схожий пристрій для відстрілу "хибних цілей" має американський дрон-мішень BQM-167, який має "побічне" завдання служити для "перевантаження" системи протиповітряної оборони противника, у випадку "великої війни". Тим більш, що ВПС США уже успішно використовували безпілотники подібної конфігурації Firebee для "перевантаження" ворожої ППО під час операції "Свобода Іраку" в 2003 році. Відповідно, сама конструкція "схожий на ракету літальний апарат має апарат для відстрілу пасток" цілком має право на існування.

В цьому випадку мова навряд йде про відстріл "теплових пасток", які мають відвести ракети з тепловою головкою самонаведення, зокрема й ПЗРК та ракети "повітря-повітря" ближньої дії. Такі пастки штатно встановлюються на бойові літаки та вертольоти.

ка-52
Відстріл теплових пасток ударним вертольотом Ка-52

Сам блок, який встановлюється на літальні апарати дійсно має дещо схожі риси, але навряд саме він використовується, бо наразі немає жодного відео на якому було б видно відстріл Х-101 теплових пасток.

Також незрозуміла логіка, коли ракета має почати відстрілювати ці пастки, бо зазвичай літальний апарат здійснює це лише безпосередньо у потенційному районі знаходження ворожого ППО. На весь маршрут ракети над територією України їх не вистачить. А в встановлення на Х-101 системи з камерами для виявлення пуску ракет з ПЗРК (а це єдиний засіб зафіксувати таку загрозу) виглядає малоймовірним.

теплові пастки
Система відстрілу теплових пасток

Водночас є й інший варіант створення завад для прориву ППО - дипольні відбивачі, фактично тонкі смужки металізованої фольги, які створюють перешкоди на екранах РЛС. Такі перешкоди ефективні для протидії більшості ЗРК з радіолокаційними методами наведення, а також загалом можуть ускладнити роботу системи виявлення цілей. Саме тому саме використання у Х-101 такої системи завад є більш вірогідним.

ПРП-50 АПП-50
Система АПП-50 з відстрілу діполів ПРП-50

Як припускає The Drive, рашисти у своїй схибленій логіці могли піти ще далі, та адаптувати як мінімум частину своїх ракет Х-101 для запуску "хибних цілей". Бо ж уже є не один приклад, коли росіяни під час масованих ударів по Україні використовували ракети Х-55СМ з імітатором ядерного боєзаряду на борту, і тут може бути лише два варіанти - або навмисне застосування саме таких КР для "відволікання" нашої ППО, або ж помилка самих рашистських військових.

Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55, Київ, листопад 2022 року

Автори The Drive також розгледіли ще одну деталь - кругле віконечко з камерою в нижній частині корпусу Х-101. На їх думку, це могла бути частина системи наведення "Отблеск-У", принцип роботи якої аналогічний системам наведення TERCOM та DSMAC, що використовуються на американських КР Tomahawk. Якщо детальніше, то TERCOM - це принцип наведення на основі співставлення контурів місцевості, DSMAC - наведення на ціль на основі візуальних зображень місцевості.

Рашистський "Отблеск-У" може використовуватись для наведення ракети на ціль лише на фінальному етапі польоту. Х-101 – єдиний тип крилатої ракети РФ, що в теорії може бути оснащений такою системою наведення.

Ймовірно датчик системи наведення "Отблеск-У" на збитій рашистській Х-101, січень 2023 року, фото - Командування Повітряних Сил

The Drive окремо підкреслює, що це поки лише поки їх припущення, зроблені на основі "інтригуючих знімків" збитої нашою ППО ракети Х-101. Відповідно, для підтвердження або спростування поки що не вистачає об’єктивних даних.

Читайте також: Як рашисти намагались використати "хибні цілі" на "Іскандерах", і чому з цього нічого не вийшло