xcounter
#

Під Києвом знову збили Х-55 з імітатором ядерної бойової частини, а Х-101 рашисти почали маскувати

29824
Х-55
Х-55

Це вже, як мінімум четвертий випадок, коли ворог застосував такий вид крилатої ракети для відволікання сил ППО

Рашисти знову використали під час запуску ракети Х-55 з імітатором ядерної, так званої "спеціальної" бойової частини. За інформацією Defense Express із власних джерел таку ракету було знищено на підльоті до Києва з південно-східного напряму. Її уламки знайдені у районі Борисполя.

Зазначимо, що вперше про застосування Х-55 з масогабаритним макетом ядерного заряду наше видання повідомило ще 17 листопада.

Читайте також: Які є види Abrams та чому там навіть складніше ніж з Leopard 2 - на які саме танки може розраховувати ЗСУ
Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55
Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55, Київ, листопад 2022 року

Згодом цю інформацію було підтверджено Міноборони України під час брифінгу для ЗМІ 1 грудня. На ньому також повідомлено про те, що ще одну Х-55 з імітатором було знищено у Хмельницькій та Львівській областях на дальностях 40 та 80 км від кордону країн-членів НАТО. Тобто це вже, як мінімум, четвертий випадок.

Масогабаритний макет ядерного заряду Х-55
Масогабаритний макет ядерного заряду Х-55 (фото: Armyinform)

Раніше Defense Express описав основні версії використання таких крилатих ракет, серед яких могло бути залякування, розвідка позицій РЛС чи створення завад, помилка та корупція, а також у ролі додаткових фактично хибних цілей для перенасичення можливостей ЗРК. Згодом у Міноборони України повідомили, що РФ використовує Х-55 з імітаторами саме з метою відволікання на себе сил ППО.

Також декілька джерел повідомляють, що рашисти почали маскувати свої ракети Х-101 - зачищати болгаркою серійні номери на корпусі ракети для того, щоб неможливо було ідентифікувати приблизну дату виготовлення. Справа в тому, що серійний номер містить інформацію щодо року, кварталу, партії та порядкового номера ракети у партії.

Уламки Х-101
Уламки Х-101, Київська область, жовтень 2022 року

Це дозволяло оцінити темпи та порядок використання цих ракет. Водночас вже й так відомо, що рашисти почали застосовувати Х-101 вироблені в останніх кварталах 2022 року. Більше того, це може завадити лише швидкій ідентифікації уламків, бо всі внутрішні вузли та агрегати ракети також мають свої серійні номери, а знищити їх без повного перебирання ракети у заводських умовах доволі складно.

Відповідно до повідомлення, розміщеного прес-службою на сторінці Головнокомандувача ЗСУ, загалом ворог випустив 55 ракет: Х-101, Х-555, Х-47 "Кинжал", "Калибр", Х-59. ППО України знищило 47 крилатих ракет, 20 з яких у районі Києва, ще три з чотирьох керованих Х-59 не досягли своїх цілей. Також зазначимо, що особливу увагу привертає зазначення Х-47 "Кинжал".

Є попередня інформація щодо влучань, зокрема одне у Києві, можливо вже збита ракета впала у Дніпровському районі на лівому березі, два об'єкти енергоінфраструктури зазначили ушкоджень в Одеській області, також одне влучання є у Вінницький області.

Читайте також: США вже не мають "вільних" гаубиць M777 та M109 для ЗСУ, тому варто почати поставки гаубиць M198 – CSIS