xcounter
#

Які є види Abrams та чому там навіть складніше ніж з Leopard 2 - на які саме танки може розраховувати ЗСУ

M1A2 SEPv3 Abrams (всі фото: DoD US)
M1A2 SEPv3 Abrams (всі фото: DoD US)
9170

Якщо рахувати всі версії Abrams, то можливо легко вийти на позначку понад 20 варіантів, але їх цілком можливо згрупувати по напрямах, виключити неактуальні та скоротити перелік до декількох варіантів, які можуть посилити ЗСУ

Збройні Сили України матимуть на озброєння, щонайменше, три західних танки. До компанії з британськими Challenger 2 та німецькими Leopard 2 приєднаються й американські Abrams. Перша партія, яку офіційно оголошено, складається з 31 машини.

І, як й у випадку з Leopard 2, яких є доволі багато версій, ситуація з Abrams аналогічна та навіть складніша, бо ця машина пережила за час свого існування, а танк у строю з'явився у 1979 році, безліч модернізацій. Бо починалось все з версії M1, яка спочатку мала 105-мм гармату M68A1. І лише у 1985 році її замінили на 120-мм M256, ліцензійну версію Rheinmetall 120 mm L/44, яка встановлюється на Leopard 2 до версії A5 включно. Саме такий варіант і можливо вважати базовим - M1A1 і це мінімальний наявний рівень.

Читайте також: Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США

M1A1SA
M1A1SA - "найнижча" стройова версія Abrams у США

Але й варіантів M1A1 доволі велика кількість понад 10, які можливо згрупувати наступним чином:

  • M1A1HA та M1A1HC - нові комплекти броні зі збідненого урану, оновлені під час інших модернізацій
  • M1A1 AIM v.1 та v.2, а також M1A1SA - машини з повністю відновленим моторесурсом, заміна засобів спостереження та комунікації, приціл кулемета оснащений тепловізором, відіграє роль командирської панорами. Версія v.2 має нове бронювання та інформаційну систему управління FBCB2. M1A1 AIM v.2 постачалась з невеликими змінами до морської піхоти під назвою FEP. M1A1SA - ще раз оновлене бронювання.
  • M1A1 AIDATS - версія M1A1 AIM v.2 (або FEP) для американських морпіхів, модернізований тепловізійний приціл, денна кольорова камера, також посилений захист

M1A1 Abrams
M1A1 Abrams FEP

Ці модернізації проходили весь час своєї експлуатації, зокрема M1A1 AIDATS була замовлена лише у 2017 році й передбачала модернізацію 400 танків Корпусу морської піхоти США. Але у 2020 році морпіхи відмовились від танків взагалі й всі машини були передані до сухопутних військ до травня 2021 року.

M1A1 AIDATS
M1A1 AIDATS всередині, місце командира

У 1992 році у США з'являється ще одна гілка M1 Abrams - M1A2, яка також має свої підвиди. Базова версія отримала командирський тепловізійний приціл та новий комплект бронювання. До версії M1A2 також модернізувались частина M1A1. Надалі M1A2 проходили модернізацію SEP (System Enhancement Package):

  • M1A2 SEP - новий тепловізійний приціл навідника, модернізації бронювання
  • M1A2 SEPv2 - бойовий модуль з дистанційним керуванням над командиром, кольорові дисплеї, оновлене програмне забезпечення. Оновлення бронювання з веденням комплектів динамічного захисту TUSK. Існує інформація про модернізацію трансмісії.
  • M1A2 SEPv3 - модернізація розподілення енергії силової установки, оновлення засобів комунікації, покращене обслуговування завдяки інтеграції цифрової системи контролю за станом вузлів та агрегатів VHMS, новий програматор боєприпасів для снарядів з повітряним підривом, оновлений захист, тепловізійні прилади, інтеграція комплексу РЕБ для протидії радіокерованим фугасам, додано допоміжну силову установку у заброньованому просторі.

M1A2 SEPv2
M1A2 SEPv2

Зазначимо, що з середини 90-х років Abrams оснащувались допоміжними силовими установками, які розміщувались у кошику за баштою, або на корпусі, але їх вразливість призвела до рішення зняти їх та замінити акумуляторами, які дозволяють працювати до 10 годин без руху, але зі збереженням роботи всіх основних систем без роботи двигуна.

Для орієнтування строків модернізації, то M1A2 SEPv3 почав надходити до збройних сил США у 2016 році. Перші серійні отримано у червні 2020 року, паралельно йшли його випробування, зокрема в арктичних умовах. Загалом планується довести до цього рівня 435 машин.

M1A2 SEPv3
M1A2 SEPv3

Якщо брати поточні стройові версії Abrams, то можливо виділити M1A1SA, M1A2 SEPv2 та M1A2 SEPv3. Водночас точної інформації щодо реального розподілу версії Abrams в армії США немає. Є лише приблизні показники, якщо брати Military Balance за 2021 рік, що з 2645 Abrams:

  • близько 650 M1A1SA
  • 1 605 M1A2 SEPv2
  • близько 390 M1A2 SEPv3

Версії M1A1 FEP та M1A1 AIDATS, які належали морпіхам, стали резервом для посилення союзників США, частина з них має посилити збройні сили Польщі. Також на консервації у США перебуває близько 3,5 тисячі танків M1A1/A2 без деталізації по типах.

Abrams
Часом навіть на сайті міноборони США не ризикують підписувати конкретний тип Abrams

Також необхідно згадати й спеціальні експортні версії Abrams M1A2S для Саудівської Аравії, M1A2-K - для Кувейту, M1A1M - для Іраку. Експортні версії зазвичай відрізняються заміною бронювання без використання елементів зі збідненого урану та можливо певними змінами у системах управління вогнем.

M1A1M
M1A1M для Іраку

Тобто варіантів Abrams значно більше ніж Leopard 2 яких всього, якщо брати наявні версії німецьких машин, до 10 видів, з яких актуальних для України - три-чотири.

Але якщо брати варіанти "швидкої передачі", то найбільш вірогідним варіантами Abrams є M1A1 FEP та M1A1 AIDATS, які можуть бути передані через те, що ці машини у "свіжому резерві", а також стройові M1A1SA або, менш вірогідно, M1A2 SEPv2. На це прямо натякає ситуація з БМП Bradley, які постачають до ЗСУ у старішій версії M2A2. Водночас не виключено, що для України буде передана спеціальна "експортна" версія.

Читайте також: США вже не мають "вільних" гаубиць M777 та M109 для ЗСУ, тому варто почати поставки гаубиць M198 – CSIS