xcounter
#

Чим особливі саме Leopard 2A6, які Шольц вирішив передати ЗСУ зі складу бундесверу

11496
Leopard 2A6, ілюстративне фото з відкритих джерел
Leopard 2A6, ілюстративне фото з відкритих джерел

Передачу машин Німеччина хоче почати з роти, і прагне довести до двох батальйонів або ж до 100 танків

Сьогодні уряд Німеччини на чолі з канцлером Олафом Шольцем ухвалив рішення передати Україні зі складу бундесверу ротний комплект в 14 танків Leopard 2A6. Окрім поставки самих машин Німеччина забезпечить боєприпаси, технічне обслуговування, логістику та навчання екіпажів.

При цьому офіційний Берлін заявляє мету в найкоротший час за участі країн-партнерів зібрати для ЗСУ мінімум два танкові батальйони на Leopard 2. Про це йдеться в офіційній заяві представника уряду Німеччини Штеффена Хебестрайта.

Читайте також: Leopard 2: які є версії машини й на що треба звертати увагу для того, щоб їх відрізнити
Leopard 2A6, ілюстративне фото з відкритих джерел

В своїй заяві уряд Німеччини не став конкретизувати, яку саме кількість танків мається на увазі під фразою про "два батальйони". Але зважаючи на те, що урядовці та військові Заходу зазвичай мислять категоріями стандартів НАТО, то можемо припускати, що тут все ж заявляється мета зібрати для ЗСУ близько 100 машин.

Учора німецьке Spiegel також анонсувало, що «в середньо та довгостроковій перспективі для України можуть бути підготовлені до використання й інші бойові танки із запасів промисловості».

Якщо ж говорити саме про конкретну модифікацію танків, які вирішив передати Україні, то можемо окреслити так - Leopard 2A6 є найкращим варіантом, який Німеччина могла поставити для ЗСУ поза комерційними варіантами. Бо досі вважалось, що для України в рамках "танкової коаліції" збиратимуть хіба що Leopard 2A4 як найбільш поширену модель.

Інфографіка від International Institute for Strategic Studies, яка допоможе візуально відрізнити кожну з моделей Leopard 2

Якщо ж говорити про конкретні особливості, то модифікація Leopard 2A6 з’явилась у 2001 році та була створена на базі модифікації А5. Від свого "попередника" Leopard 2A6 відрізняється непересічною вогневою міццю і точністю ведення вогню, можливо навіть більшою аніж M1 Abrams, завдяки установці гармати Rh-120 L/55 з подовженим стволом. Для розуміння – на Leopard 2A5 стоїть гармата попередньої версії Rh-120 L/44, на M1 Abrams – її ліцензійна копія M256.

В свою чергу, Leopard 2A5 відрізняється від Leopard 2A4 посиленим бронюванням, новоїю системою управління вогнем, заміною гідравлічних приводів на електричні та введенням командирської панорами. Такі вдосконалення "наростили" масу танка Leopard 2A5 до 62,5 тонн, на 7,5 тонн більше за Leopard 2A4.

Leopard 2A6, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Де ще окрім США є завод по виробництву Abrams, і чому про ці танки для ЗСУ заговорили арабські ЗМІ