xcounter
#

Де ще окрім США є завод по виробництву Abrams, і чому про ці танки для ЗСУ заговорили арабські ЗМІ

6522
Танки M1A1 Abrams армії Єгипту, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки M1A1 Abrams армії Єгипту, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ймовірно Пентагон знайшов рішення, яке скоротить логістичний ланцюжок та пришвидшить обслуговування танків Abrams для ЗСУ

Президент США Джозеф Байден сьогодні, 25 січня 2022 року, має офіційно заявити про своє рішення передати Україні значну кількість танків M1 Abrams, зазначали різного роду світові ЗМІ в своїх публікаціях. Мова тут про передачу «значної кількості машин», мінімум 30-50 танків.

Хоча звісно, що тут потрібно дочекатись офіційного оголошення, щоб розуміти усі деталі. Бо ж, наприклад, США на додачу до танків постачають також боєприпаси й запасні двигуни, БРЕМ та інші допоміжні машини, необхідні для ефективної бойової роботи M1 Abrams.

Читайте також: Якщо США дадуть Abrams, скільки буде потрібно на навчання танкістів
M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ну а поки чекаємо на офіційне рішення від Білого Дому, поки варто звернути увагу на таку деталь. Першими про можливість такого рішення на цей раз чомусь заявили взагалі ЗМІ з арабського світу, як то наприклад Sky News Arabia чи взагалі "Аль-Джазіра", які до цього, м’яко кажучи, не відрізнялись особливою залученістю в "українську тематику". Вийшов навіть такий парадокс – спочатку про Abrams для ЗСУ написало саме Sky News Arabia, а потім уже впливове The New York Times.

Схоже, тут справа не тільки в особливостях роботи світових ЗМІ. Але й у тому, що в проекті з Abrams для України США можуть залучити фабрику по виробництву цих ОБТ в одній із арабських країн.

Танки M1A1 Abrams на стадії готовності 95%, зібрані на танковому заводі "№200" в Єгипті, серпень 2019 року, фото – Egypt Today

Маловідомо, що окрім заводу General Dynamics в Лімі (США) виробництво танків Abrams може також відбуватись на Єгипетському танковому заводі ("завод №200"), розміщеному поблизу Каїру, в промисловій зоні Хелван. У відкритому доступі про роботу такого заводу доволі небагато. Але насправді і того ще є, може виявитись цілком достатньо.

Про будівництво заводу, який би займався крупновузловим складанням танків Abrams із поставлених машинокомплектів, США та Єгипет уклали угоду в 1984 році, підприємство запустило роботу в 1988 році. Американці пішли на такий проект, сподіваючись зменшити собівартість виробництва таких танків для збройних сил Єгипту.

Завдяки роботі такого заводу Єгипет зараз є по суті другим у світі експлуатантом танків M1 Abrams (у модифікації M1A1) із показником в 1130 танків у строю. Деяка кількість машин також була поставлена на експорт. Хоча, наприклад, можемо прослідкувати перерву в роботі цього заводу протягом 2013-2015 років, що виникла через протиріччя між Каїром та Білим Домом.

В грудні 2021 року стало відомо, що Єгипет веде перемовини із США про модернізацію своїх танків M1A1 Abrams до стандарту M1A2 саме на єгипетському заводі в Хелвані. Стандарт M1A2 передбачає саме оновлення бортового обладнання танка, наприклад установку незалежного тепловізійного панорамного прицілу навідника, установку тепловізора для механіка водія та інсталяцію системи управління вогнем та ситуаційної обізнаності IVIS.

Чим завершились перемовини – поки невідомо. Бо останні новини по цій темі у відкритих джерелах датуються саме груднем 2021 року. Тому однаково ймовірно, що США та Єгипет могли не домовитись. Або ж навпаки – що якраз таки домовились, і апгрейд єгипетських M1A1 Abrams уже відбувається повним ходом.

Білий Дім зараз активно працює над тим, щоб залучити підтримку та ресурси для перемоги України у війні проти РФ країн так званого "Глобального Півдня" - Латинської Америки, Азії чи Африки. Уже ж є прецедент, коли радянські Т-72 для ЗСУ дало навіть Марокко. Тому на такому фоні не варто виключати, що США можуть залучити танковий завод в Єгипті до проекту з обслуговування M1 Abrams для ЗСУ. Хоча б з тої логіки, щоб скоротити логістичний ланцюжок та пришвидшити цикл обслуговування танків.

Але далі – ще раз запропонуємо дочекатись офіційного рішення від Білого Дому, щоб після того аналізувати уже відомі конкретні деталі.

Американські Abrams під час спільних навчань НАТО в Латвії у 2021 році, фото – Reuters
Читайте також: Яку радянську зброю для ЗСУ можуть шукати США в Латинській Америці, і про що взагалі мова