xcounter
#

Яку радянську зброю для ЗСУ можуть шукати США в Латинській Америці, і про що взагалі мова

5589
Т-55 збройних сил Перу, ілюстративне фото з відкритих джерел
Т-55 збройних сил Перу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цей регіон складно назвати "клондайком" радянської зброї, але зате там є деякі види західного озброєння, що зараз вкрай потрібне ЗСУ

"Голос Америки" повідомляє, що США почали перемовини з країнами Латинської Америки про можливу поставку зброї радянської виробництва для ЗСУ, в обмін на американське озброєння. Глава Південного командування ЗС США генерал Лора Річардсон заявила, що шість країн, лояльних Білому Дому, таку зброю мають, і саме з ними тривають перемовини.

В тексті публікації як ймовірні постачальники зброї для ЗСУ вказуються Аргентина, Бразилія, Колумбія, Мексика та Перу, з посиланням на дані Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні. І тут маємо той випадок, коли в принципі нема чого сподіватись на "клондайк" озброєння.

Читайте також: Ангола хоче бути союзником США, її "зайва" радянська зброя може допомогти ЗСУ
Бразильські Ми-35, архівне зображення з відкритих джерел

Почнімо з того, що Аргентина взагалі не має в своєму розпорядженні зброї радянського виробництва, відповідно – розмовляти там нема про що. У випадку з Бразилією The Military Balance 2022 каже про наявність ПЗРК "Игла" (у не названій кількості) та про наявність 12 ударних вертольотів Ми-35М російського виробництва (які однак вийшли з ладу, бо рашистські підрядники не виконували свої зобов’язання із технічного обслуговування машин).

В плані наявності техніки радянського виробництва та ж Колумбія може "похвалитись" хіба що наявністю двох Ан-32Б та 19 вертольотів Ми-8 і Ми-17 різних модифікацій. Мексика – хіба що наявністю 16 вертольотів Ми-17.

Мексиканські Ми-17, ілюстративне фото з відкритих джерел

У випадку з Перу можемо побачити значно ширшу номенклатуру техніки радянського виробництва – 165 танків Т-55 (+75 машин на зберіганні), 30 одиниць БРДМ-2, 36 гаубиць Д-30 та 36 гармат М-46калібру 130 мм, 22 системи БМ-21 "Град" та 35 установок ЗСУ-23-4 "Шилка". Також – 24 вертольоти Ми-171Ш, три Ми-26 (на зберіганні), дев’ять Ан-32Б та два Ан-28.

По бойовій авіації Перу ситуація виглядає значно цікавіше. The Military Balance 2022 каже про наявність 19 винищувачів МиГ-29 різних модифікацій (та наявність ракет Р-77, Р-27 та Р-73 до них), про наявність двох штурмовиків Су-25УБК в строю та 14 літаків модифікацій Су-25А та Су-25УБК на зберіганні (до яких є ракети Х-29Л на зберіганні). Окрім того, є 16 ударних вертольотів Ми-25 та два Ми-35П, і деяка кількість комплексів С-125.

Перуанські Су-25, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо бути до кінця точними, то The Military Balance 2022 також говорить про наявність шести САУ 2С1 "Гвоздика" в Уругваю, і про наявність в Еквадору 18 систем залпового вогню БМ-21 "Град", 34 установок ЗУ-23-2 та деякої кількості ПЗРК "Стрела".

Хоча можливо, що в Латинській Америці для ЗСУ варто шукати в першу чергу саме те західне озброєння, яке наше військо уже успішно використовує або ще готується опанувати. Наприклад, Бразилія має 34 "зенітні танки" німецького виробництва Gepard, Чілі – 173 бойові машини піхоти Marder 1A3, а Перу – 22 автомобілі M1165A2 HMMWV, адаптовані взагалі під ПТРК "Корнет".

Gepard, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи є у рашистів зброя, яку досі не застосували на полі бою, і що вона із себе представляє