xcounter
#

Якщо США дадуть Abrams, скільки буде потрібно на навчання танкістів

6886
M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел
M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

І де при цьому знаходитимуться самі танки та навчальні полігони – на території США, країни-отримувача чи одного із членів НАТО

Із початку серпня 2022 року в Польщі на території навчального центру Сухопутних військ в Познані та на об’єктах в містечку Бодруско діє "Академія Abrams", де польські військові навчаються обслуговувати та воювати на танках цього типу. За останні 3 місяці навчання в такій "Академії" пройшли 150 військовослужбовців збройних сил Польщі, пише польський портал Defence24.

Під час цього курсу тренувань Сухопутні війська Польщі та їх колеги з армії США підготували танкістів та техніків, які в 2023 році "пересідатимуть" на 116 вживаних танків Abrams, які пообіцяв поставити Білий Дім взамін переданих Україні Т-72М1. Для підготовки використовувались 28 танків Abrams M1A2 SEPv2, орендованих в Армії США.

Читайте також: В Пентагоні пояснили чому Україні поки не передаються F-16, Abrams та Patriot й до чого тут plug and play
Американські M1A2 Abrams та польські Leopard 2PL під час спільних навчань, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що робота "Академії Abrams" триватиме і в 2023 році. Очевидно, що саме тоді польські військові почнуть готувати танкістів, техніків та інструкторів, які опановуватимуть та "пересідатимуть" на 250 танків Abrams M1A2 SEPv2, поставка яких передбачена за контрактом, підписаним у липні 2021 року.

Тут варто окремо звернути увагу на те, що польські військові разом з армією США готують одночасно і персонал, що одразу готовий буде воювати на "Абрамс", і також – інструкторів, які далі самостійно готуватимуть поповнення на нові машини. Екіпаж Abrams M1 складає 4 особи. І це означає, що інструктори з першого випуску "Академії Abrams" далі мають самостійно підготувати порядка 400 своїх побратимів для "пересадки" на 116 вживаних "Абрамсів". Що в свою чергу дає можливість припускати: якщо Білий Дім таки ухвалить рішення передати ЗСУ танки Abrams M1, для навчання наших танкістів та обслуговуючого персоналу знадобиться мінімум 3 місяці.

Американські M1A2 SEPv2, орендовані для польської "Академії Abrams", серпень 2022 року, зображення наводить Defence24

Мінімальний термін навчання в 3 місяці – це з поправкою на те, що Польща мала можливість прискорити темпи підготовки своїх танкістів, бо польські військові до цього мали не одну можливість «познайомитись» із Abrams M1 вживу, під час різного роду двосторонніх навчань або ж рамках спільних маневрів НАТО.

Також варто звернути увагу на географію розташування польської "Академії Abrams". Познань та Познанський повіт розташовані на кордоні з Німеччиною, яка до лютого 2022 року мала роль "перевалочного хабу" для армії США. Очевидно, що логістичний фактор мав свій вплив на місце розташування навчального центру для підготовки екіпажів на Abrams M1. Але ймовірно, тут мали місце і внутрішні для Польщі мотиви: наприклад, лише в цьому регіоні поляки можуть мати достатньо великі танкодроми, достатньо зручні для переучування танкістів на новітні машини.

Схоже, така обставина підказує нам – якщо Білий Дім таки вирішить Україні дати "Абрамси", наших танкістів можливо не потрібно буде відправляти на навчання до США. Ймовірно, буде використаний один із полігонів на території однієї з сусідніх країн НАТО.

M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки коштує повністю перейти на західні танки Abrams та корейські К2: приклад Польщі у грошах та часі