xcounter
#

Скільки днів потрібно рашистам, щоб виготовити одну Х-101 для нового удару по Україні

52227
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел

І про що можуть свідчити номери та коди, виявлені на збитих крилатих ракетах

Автори порталу Long War Journal вирішили узагальнити всю наявну інформацію, що стосується темпів та потенціалу РФ виготовляти нові крилаті ракети великої дальності типу Х-101. Тим більш, що є відповідний привід для роздумів: наприкінці листопада 2022 року міністр оборони України Олексій Рєзніков заявляв дані по виробництво 120 ракет Х-101 після вторгнення РФ, а от на початку грудня представник ГУР МОУ Скібіцький говорив про виробництво уже 240 ракет типу Х-101 після початку вторгнення Кремля в Україну.

Пуск російської ракети Х-101 із стратегічного бомбардувальника, ілюстративне фото з відкритих джерел

Звісно, тут і так логічно припустити, що рашисти під кінець поточного року змогли форсувати виробництво нових ракет для ударів по Україні. Тим більш, що автори порталу пригадали – наприкінці березня 2022 року керівництво російського підприємства "ОДК-Сатурн" по виробництву двигунів до Х-101 та інших ракет заявляло про намір найняти 500 додаткових працівників, що само по собі є підготовкою до нарощення виробництва.

Читайте також: Вичавили все що могли: у РФ розкрили темпи пришвидшення випуску озброєння за 2022 рік

Але все рівно потрібна додаткова робота з джерелами відкритих даних. І тут автори Long War Journal попрацювати із номерами та кодами на збитих крилатих ракетах рашистів, які вдалось промоніторити у соцмережах та інших джерелах.

Виробничі потужності рашистського "ОДК-Сатурн", ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку є такі важливі примітки. Якщо серійний номер збитої рашистської ракети починається на "648", значить ця ракета була виготовлена не пізніше 2020 року (або навіть раніше), якщо ж "263" - то пізніше 2020 року. Наступні дві цифри в серійному номері мають позначати точний квартал та рік виробництва, інші п’ять "клітинок" мають займати номер партії та номер саме цієї КР в партії (загалом серійний номер на ракеті має займати 10 цифр). При цьому кожна з партій Х-101 налічує не менше 20 крилатих ракет.

Окрім серійного номера, на збитих ракетах також можна виявити циферні коди від підрядників по виробництву цих КР. Наприклад, цифра "528" може позначати, що двигун для цього "іздєлія" поставив саме "ОДК-Сатурн".

Процес підвіски Х-101 в бомбовідсік рашистського Ту-160, ілюстративне фото з відкритих джерел

Аналізуючи доступні цифри, автори Long War Journal дійшли до таких висновків. В період з 2 кварталу 2018 року по 23 листопада 2022 року російський ОПК виготовив не менше 402 одиниці Х-101, із середнім темпом 0,24 ракети в добу (тобто 1 крилата ракета за 4 доби). Водночас, в проміжку між 2 та 3 кварталом 2022 року рашисти виготовили не менше 52 ракет типу Х-101, і при цьому середній темп виробництва складав 0,36 ракет в добу (тобто 1 крилата ракета за 3 доби).

Журналісти порталу поділяють висновок, що під кінець 2022 року РФ справді могла форсувати виробництво крилатих ракет для нових ударів по Україні, особливо якщо зважати на дані про ріст нелегального імпорту електроніки для військових цілей, які в своїй недавній публікації наводив Reuters. Але вони також і припускають, що їх оцінки можуть бути неточними, через неповноту доступних даних по темпам виготовлення нових КР рашистською промисловістю та нормативи витрати ракет, яких фактично притримуються ЗС РФ у війні проти нашої країни.

Пуск Х-101 із рашистського Ту-95МС, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Якими темпами США в наступні 3 роки виготовлятимуть Tomahawk, і скільки коштуватиме одна ракета