xcounter
#

У збитій крилатій ракеті 9М728 до ОТРК "Искандер" знайшли західний чіп 1980-х років

36617
Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Або ще раз про те, як рашисти можуть обходити санкції, щоб виробляти ракети та обстрілювати Україну

Reuters та Королівський інститут стратегічних досліджень (RUSI) опублікували власне дослідження, як Росія обходить обмеження Заходу та далі отримує електроніку, необхідну для виготовлення крилатих ракет та іншої зброї для війни проти України.

І серед всього іншого там вказувалась одна цікава деталь – у збитій над Україною крилатій ракеті 9М728 до ракетного комплексу "Искандер" фахівці знайшли чіп від американської фірми Texas Instruments, виготовлений ще у 1988 році. Деталь наче "дрібна", але може багато чого пояснити.

Читайте також: Як рашисти обходять санкції та отримують електроніку на ракети та іншу зброї
Чіп від американської компанії Texas Instruments виробництва 1988 року, який був знайдених на російській крилатій ракеті 9М728 до ОТРК "Искандер", збитої над Україною, фото - Reuters

Як прямо випливає із тексту розслідування Reuters та RUSI, російські імпортери електроніки все ж намагаються зберегти "ексклюзивні" відносини зі своїми постачальниками із США. Зберігати це в умовах прямих заборон Заходу – завдання насправді надскладне.

Тому, як можемо припускати, опираючись на текст дослідження, в такій ситуації рашисти використовують два прийоми. Перший – постійно перереєстровувати свої підставні компанії щоразу на фактично неіснуючі адреси та осіб.

Другий – просити своїх постачальників продавати лише той "товар", що навряд чи може підпадати під ретельний санкційний контроль. Наприклад, ті самі чіпи 1980-х років (або навіть раніше) виробництва. Бо настільки "древні" вироби для самих американців взагалі можуть обліковуватись не як "електроніка подвійного призначення", а скоріше як "відходи виробництва" або ж "сміття".

Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Це справді лише наші припущення, але можливо вони допоможуть краще "пролити світло" на те, як рашисти обходять санкційні заборони. Та продовжують виготовляти нові ракети для обстрілів України.

Читайте також: У крилатій ракеті Х-101 знайшли комплектуючі з США від компанії-постачальника Пентагона (фото)