xcounter
#

Як рашисти обходять санкції та отримують електроніку на ракети та іншу зброї

9093
Росіяни готують до стрільби балістичну ракету 9М723 до ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Росіяни готують до стрільби балістичну ракету 9М723 до ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

І чому санкції проти російського ОПК не дали той ефект, на який сподівався Захід

Reuters та Королівський інститут стратегічних досліджень (RUSI) дослідили, як Росія продовжує отримувати електроніку, необхідну для виробництва зброї, в обхід санкційних заборон Заходу. За офіційними даними російської митниці, за 7 місяців 2022 року на територію РФ було завезено комплектуючих до комп’ютерів та іншої електроніки на 2,6 мільярди доларів.

Із них майже чверть обсягу, або ж 777 мільйонів доларів припадала на західні компанії, чіпи від яких потім знайшли у "російських системах озброєння": американські Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc та Analog Devices Inc., і також німецька Infineon AG.

Читайте також: Як можна обійти санкції так, щоб "наштампувати" ракет на 80 пусків протягом тижня
Чіп від американської компанії Texas Instruments виробництва 1988 року, який був знайдених на російській крилатій ракеті 9М728 до ОТРК "Искандер", збитої над Україною, фото - Reuters

Якщо коротко, для обходу заборон на поставку електроніки від Заходу РФ використовує цілу "паутину" із підставних компаній, по яким не можна відслідкувати фактичну адресу розміщення їх офісів та фактичних власників цих контор "Рога та копита". Очевидно, ставка в орків тут така – за усіма підставними компаніями західні контролюючі органи все рівно не встежать, щось із необхідних комплектуючих по своєрідним "стежкам Хо Ші Міна" все рівно "проскочить".

Наприклад, росіяни в якості "прокладок" використовують компанії з Туреччини, що досі займались оптовою торгівлею текстилем, на початку вторгнення РФ в Україну такі "прокладки" різно поміняли свій профіль на торгівлю електронікою. В якості покупців своєї електроніки такі компанії вказували лише компанії з Туреччини. Як потім ця електроніка фізично опинялась на території Росії, прослідкувати вкрай складно. А щоб "знайти кінці" було ще складніше, власники таких "прокладок" перепродавали свої компанії "третім особам".

Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Окремий цікавий момент – Reuters з’ясував, що навіть деякі компанії безпосередньо із РФ продовжують імпортувати західну електроніку, в тому числі для потреб свого ОПК. Як натякають автори публікації, росіяни досі можуть пропонувати своїм постачальникам із Заходу щось на кшалт "ексклюзивних економічних відносин" в дусі "а ви постачайте лише нам електроніку, нелегально, і майте свої 300% прибутку". Окрім того, росіяни можуть просити настільки "древню" електроніку, яка може взагалі й "не цікавити" контролюючі органи США. Бо, наприклад, використовувати чіпи виробництва 1980-х років для виготовлення зброї в 2022 році для цивілізованих людей може виглядати певним нонсенсом.

Так виглядає один із будинків у РФ, на який зареєстрована підставна компанія для імпорту електроніки, фот - Reuters

При цьому, що цікаво, відшукати фактично місце розташування таких російських компаній складно як і контролюючим органам, так і журналістам. Бо, наприклад, за адресами юридичної реєстрації доволі часто виявляються закинуті будинки, в яких взагалі ніхто не живе.

Окрім всього іншого, це розслідування від Reuters може заодно пояснити, як так вийшло, що всупереч санкціям за час війни РФ змогла виготовити аж 240 крилатих ракет Х-101, тобто удвічі більше, аніж досі вважалось.

Рашистська крилата ракета Х-101, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти прикрились жінками та дітьми, щоб в обхід санкцій красти електроніку для танків та "літаючих мопедів"