xcounter
#

Якими темпами США в наступні 3 роки виготовлятимуть Tomahawk, і скільки коштуватиме одна ракета

10850
Якими темпами США в наступні 3 роки виготовлятимуть Tomahawk, і скільки коштуватиме одна ракета

І яку при цьому кількість крилатих ракет середньої дальності отримають Корпус морської піхоти та Армія США

Американська оборонна компанія Raytheon отримала контракт загальною вартістю 171 мільйон доларів на виробництво 111 крилатих дозвукових ракет Tomahawk Block V у версіях для морського та наземного базування. Поставки усіх КР мають відбутись до кінця листопада 2025 року, тобто із середнім темпом близько 40 одиниць на рік.

пуск ракети Tomahawk Block V
Пуск ракети Tomahawk Block V з есмінця типу Arleigh Burke

Зазначається, що в рамках цього контракту ВМС США мають отримати 48 крилатих ракет корабельного базування, Армія та Корпус морської піхоти – 50 та 13 крилатих ракет наземного базування відповідного. Окрім всього іншого, ця угода стане першою за останні 31 рік, коли збройні сили США замовляють поставку "Томагавків" для запуску із наземної пускової установки. Після того, як у 1991 році в рамках угоди РСМД (про відмову від ракет середньої та малої дальності) США утилізували свої ракетні комплекси середньої дальності BGM-109 Griffon.

Читайте також: Армія США вперше за 30 років отримала наземний комплекс, з якого можна відстріляти Tomahawk

В рамках цього контракту вартість однієї модифікованої ракети Tomahawk Block V складатиме 1,5 мільйона доларів, що можна вважати дуже гарним показником. Бо якщо опиратись на відкриті джерела, "Томагавк" для Пентагону у базовій версії, без жодних оновлень коштував якраз ті самі півтора мільйона доларів. А за деякими твердженнями, у 2022 фінансовому році фактична вартість ракет Tomahawk при поставках для збройних сил США сягала 2 мільйонів доларів.

Модифікована Tomahawk Block V має вдосконалену систему навігації, яка ускладнює "глушіння" ракети засобами РЕБ. КР цієї модифікації виготовлятимуться у двох варіантах – Va для знищення надводних цілей та Vb для ураження укріплених наземних об’єктів.

Читайте також: Одна із країн-союзниць США на практиці перевірить, наскільки реально отримати Tomahawk для ударів по ворогу