xcounter
#

Армія США вперше за 30 років отримала наземний комплекс, з якого можна відстріляти Tomahawk

14179
Випробувальний пуск Tomahawk із наземної пускової установки, фото з відкритих джерел
Випробувальний пуск Tomahawk із наземної пускової установки, фото з відкритих джерел

На бойове чергування цей комплекс стане через рік після поставки

Збройні сили США 5 грудня 2022 року отримали від корпорації Lockheed Martin першу дослідну батарею універсального ракетного комплексу Mid-Range Capability (MRC), також відомого під позначенням Typhon.

Такий комплекс призначений для запуску крилатих ракет Tomahawk на дальність до 1800 км, і також – зенітних ракет великої дальності SM-6. "Ядром" такого комплексу виступає "сухопутна" версія морської вертикальної універсальної пускової установки Mk41 на чотири пускові комірки, пише портал Naval News.

Читайте також: Одна із країн-союзниць США на практиці перевірить, наскільки реально отримати Tomahawk для ударів по ворогу
Склад батареї комплексу Typhon, ілюстративна інфографіка з відкритих джерел

Батарея комплексу Typhon складається із чотирьох самохідних пускових установок, машини з пунктом управління батареєю (BOC), машини забезпечення батареї (BSV) та однієї машини для перезарядки ПУ (Reload trailer). На розробку всього комплексу "від креслень до прототипу" пішло майже 3 роки. До стадії операційної готовності та переходу до бойового чергування ця дослідна батарея Typhon має перейти восени 2023 року.

Яку кількість комплексів MRC в перспективі планує замовити армія США, поки лишається невідомим. Але тут важливим є сам факт, що американські збройні сили вперше за 30 років мають ракетний комплекс наземного базування, що може запускати крилаті ракети Tomahawk та має дальність стрільби в діапазоні від 300 км до 2000 км.

Пускова установка наземної версії "Томагавка", яка була в строю до 1991 року - BGM-109G Gryphon (GLCM), архівне зображення з відкритих джерел

До 1991 року армія США мала на озброєнні ракетний комплекс середньої дальності BGM-109G Gryphon (GLCM), і цю систему американці утилізували після завершення "Холодної війни", в рамках угоди про відмову від ракет малої та середньої дальності (РСМД).

Читайте також: Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект