xcounter
#

Танкова бригада на Leopard 2 під загрозою: чи зможуть союзники набрати мінімум 84 машини

Leopard 2A6 Бундесверу
Leopard 2A6 Бундесверу
17525

Попри першочергові плани сформувати з танків Leopard 2 повноцінну танкову бригаду, з нею не все так гладко, як би хотілось

У міністерстві оборони Німеччини почали сумніватися у тому, що зможуть зібрати у короткостроковій перспективі танкову бригаду на Leopard 2 для Збройних Сил України.

Зокрема очільник німецького оборонного відомства Борис Пісторіус, як передає Bloomberg, що наразі союзники намагаються з усіх сил зібрати два повних батальйони танків Leopard 2.

Читайте також: Рашисти для ударів по Україні вперше застосували радянські крилаті ракети Х-22

Але поки все виглядає доволі песимістично, зокрема за словами Пісторіуса, танків у версії Leopard 2A6 поки виділено 17 одиниць: 14 від Німеччини, ще 3 від Португалії.

Leopard 2A6 збройних сил Португалії
Leopard 2A6 збройних сил Португалії

З Leopard 2A4 трохи краще, як пише Dziennik Gazeta Prawna, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що танковий батальйон на Leopard 2A4 вдалось сформувати. Зокрема 14 машин передає сама Польща, ще 8 танків Норвегія, Канада вже доставила у Європу 4 машини, а Іспанія має виділити 4-6 танків. Загалом це 30-32 машини.

Але варто зазначити, Пісторіус повідомив, що Варшава виділяє не 14, а 30 Leopard 2A4, щоправда, умовна "друга партія" потребує ремонту та відновлення. Тобто це не короткострокова перспектива.

Leopard 2A4 армії Норвегії
Leopard 2A4 армії Норвегії

В результаті наразі мова йде, у першій партії, до 49 танків Leopard 2 й до позначки окремої танкової бригади ЗСУ у кількості 93 машини доволі далеко, як й до позначки танкової бригади НАТО у 84 танки.

Причини ж браку ще мінімум 35 машин, або до 44, пояснити доволі легко. Від свого вкладу відмовилась, поки, Фінляндія, яка з огляду на те, що поки не є членом НАТО і не може нехтувати своєю безпекою. А загальна кількість цих машин у країні - 100 Leopard 2A6 та ще 100 Leopard 2A4 на зберіганні. З огляду на позицію Фінляндії, цілком можливо зрозуміти й Швецію, яка залишилась теоретичним донором виключно з огляду на 120 танків Strv 122, місцевої версії Leopard 2A5.

Strv 122
Шведський Strv 122

Також вже оголосили що не будуть передавати машини у Данії, яка мала до 44 Leopard 2, з яких до 18 одиниць були у версії A5, а інші навряд могли бути передані через те, що це найсучасніша версія A7.

Доволі фантастичним була участь Нідерландів, яка сама орендує танки у Німеччини після того, як повністю скоротила свій танковий парк, який на початку 90-х складався з цілої армади з 445 танків Leopard 2. А ось передача цією країною 20 тисяч боєприпасів та запчастин до танків - більш ніж вагомий внесок.

Тобто пояснити чому так сталось дійсно легше, ніж придумати, де можливо взяти ще 35 машин у короткостроковій перспективі. Звісно ситуація могла бути кращою, у випадку участі найбільших операторів Leopard 2 серед країн НАТО: Греції з 353 машинами з яких 170 Leopard 2A6HEL та 183 Leopard 2A4, а також Туреччини, яка має 316 Leopard 2A4. Але навряд Афіни та Анкара приєднаються до цієї ініціативи. А про такі країни-оператори Leopard 2, як Швейцарія, Австрія та Угорщина - можливо взагалі не згадувати.

Leopard 2A7
Leopard 2A7

Але те що Україна все ж таки сумарно отримає танків на бригаду вбачається цілком реалістичним, з огляду на можливість передачі машин, які зараз знаходяться на консервації. Але те, що весь європейський сегмент НАТО, разом із Канадою, Швецією та Фінляндією, не зміг спільними зусиллями вивільнити у короткостроковій перспективі сотню танків з близько 2000 одиниць у строю, тобто лише 5% - показово.

Читайте також: Скільки боєприпасів можна виготовити на 522 млн і як швидко Україна отримає першу партію