xcounter
#

Скільки боєприпасів можна виготовити на 522 млн і як швидко Україна отримає першу партію

4219
ЗСУ ведуть вогонь по окупантах зі 155-мм гаубиці M777
ЗСУ ведуть вогонь по окупантах зі 155-мм гаубиці M777

У США працюють над тим, щоб Україна мала боєприпаси для війни з РФ

У кінці минулого місяця, 30 січня, стало відомо, що дві американські компанії – Northrop Grumman Systems Corp. і Global Military Products Inc. – будуть конкурувати за замовлення за контрактом з фіксованою ціною на понад 522,2 млн доларів США на постачання 155-мм артилерійських боєприпасів.

Читайте також: Незвичний "дует" виготовить для ЗСУ 155-мм боєприпаси, але поки що їх вистачить лише на день бойових дій

Водночас вчора, 14 лютого, в Армії США повідомили, що контракти отримають обидві компанії – замовлення на виробництво боєприпасів було надане на фоні побоювань стосовно того, що Україна швидко вичерпує свої запаси артилерійських боєприпасів у війни з РФ.

155-мм боєприпаси артилерія виробництво
Фото ілюстративне

Як відзначають західні ЗМІ, контракт фінансується у рамках Ініціативи з підтримки безпеки України (Ukraine Security Assistance Initiative – USAI), коли озброєння замовляється безпосередньо у виробника. Як повідомляється, постачання мають розпочатися наступного місяця, тобто у березні.

Щодо тієї кількості боєприпасів, яку можна виготовити, то, враховуючи сучасні ціни на 155-мм боєприпаси (у Rheinmetall, наприклад, орієнтовна ціна одного становить 3,3 тисячі євро або ж 3,5 тисячі доларів), то можна припустити, що у рамках контракту на 522,2 млн доларів йдеться про виробництво від 150 тисяч боєприпасів.

155-мм артилерійський боєприпас
Під час виробництва артилерійських боєприпасів, фото ілюстративне

Нагадаємо, раніше ми розповідали про плани оборонного відомства США за два роки вшестеро збільшити виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів і вийти на цифру у 90 тисяч снарядів на місяць. Загалом же у планах Пентагону до вересня 2024 року закупити 864 тисяч 155-мм артилерійських снарядів, а також 2050 одиниць 155-мм керованих снарядів Excalibur M982A1.

Читайте також: Чи зможуть країни НАТО наростити випуск 155-мм боєприпасів чи снарядний голод стане глобальним