xcounter
#

Чому США лише за 2 роки вийдуть на виробництво 90 тисяч снарядів 155-мм в місяць

4716
Американські військові ведуть вогонь із гаубиці M777, ілюстративне фото від  Military.com
Американські військові ведуть вогонь із гаубиці M777, ілюстративне фото від Military.com

Деякі снарядні арсенали не оновлювались з часів Другої світової війни, і це не єдине "вузьке місце" американського ОПК

Пентагон хоче за 2 роки збільшити в 6 разів темпи виробництва снарядів калібру 155-мм. Це робитиметься зокрема, щоб покрити потреби Збройних Сил України в боєприпасах для артилерії натівського калібру, ну і звісно – щоб підтримувати запаси Армії США на належному рівні, розповідає в своїй публікації The New Youk Times.

Щоб досягти такого показника, лише із серпня 2022 року Конгрес США виділив 1,9 млрд доларів на підвищення виробничих потужностей американського ОПК, наступні 15 років виділятиметься не менше 1 млрд доларів. Перший результат у вигляді «стрибка» по виробництву 155-мм снарядів у США має відбутись уже влітку 2023 року.

Читайте також: США возять зброю для України вже кораблями та поїздами, просто ми цього не помічали
Процес виробництва 155-мм снарядів, ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому фоні може закономірно виникнути питання – а чому ж США з усією їх індустріальною потужністю зможуть лише за 2 роки вийти на показник в 90 тисяч снарядів на місяць, що якраз відповідає потребам американських військових та ЗСУ. Відповідь на це питання можемо навіть у тій самій публікації WSJ, автори якої наводять дуже цікаві деталі.

Наприклад, якщо на кінець Другої світової війни на території США було аж 85 заводів по виробництву боєприпасів, то зараз – лише 6 державних заводів, які знаходяться в управлінні приватних підрядників. Відсилки до часів 2СВ тут більш ніж доречні, бо востаннє США виготовляли 155-мм снаряди із темпами в 90 тисяч снарядів на місяць хіба що під час Корейської війни 1950-1953 років.

При цьому журналісти WSJ в своїй публікації стверджують, що інфраструктура по виробництву та зберіганню боєприпасів у США "складається з установок, середній вік яких перевищує 80 років", і більша частина яких досі працює "в будівлях часів Другої світової", "з "обладнанням того ж періоду" в деяких випадках.

Американські військові готуються до стрільби із гаубиці M777 калібру 155-мм, ілюстративне фото від U.S.Army

Ще одне "вузьке місце" американського ОПКв плані темпів виробництва снарядів – це сам технологічний процес виготовлення боєприпасів. Щоб "на виході" отримати один чи партію 155-мм снарядів, чотири боєприпасні підприємства США мають послідовно виготовляти "свої" компоненти, і цю особливість виробничого ланцюжка аж ніяк не перескочити.

Наприклад, пусті сталеві корпуси для 155-мм снарядів виготовляються на заводах під управлінням General Dynamics в Пенсильванії. Вибухівку для снарядів виготовляє підприємство BAE Systems в Теннесі, потім ця вибухівка доставляється на завод American Ordnance і уже там вставляється в сталеві корпуси від General Dynamics. Метальні снаряди для 155-мм снарядів виготовляє BAE Systems на окремому заводі в штаті Вірджинія. А підривники для цих снарядів виготовляють уже взагалі "треті" підрядники на інших виробничих потужностях.

Процес виробництва 155-мм снарядів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як можемо розуміти з публікації WSJ, Пентагон поки що планує нарощувати темпи виробництва 155-мм снарядів збільшенням потужностей по виробництву окремих елементів таких боєприпасів.

Наприклад, в листопаді 2022 року Армія США видала контракт на 391 млн доларів канадській компанії IMT Defense на виробництво корпусів 155-мм снарядів. І також – видала компанії General Dynamics замовлення на виготовлення лінії по виробництву 155-мм снарядів на заводі в Гарланді, штат Техас.

Американські військові завантажують партію 155-мм снарядів для поставки ЗСУ, квітень 2022 року, фото - DoD of US
Читайте також: У BAE показали, як виглядає надсучасне виробництво артилерійських боєприпасів на десятки тисяч снарядів на рік (відео)