xcounter
#

У BAE показали, як виглядає надсучасне виробництво артилерійських боєприпасів на десятки тисяч снарядів на рік (відео)

38497
Виробництво боєприпасів у BAE (фото: Force News)
Виробництво боєприпасів у BAE (фото: Force News)

​Виробництво боєприпасів - складний високотехнологічний процес, який майже не потрапляє в об'єктиви

Британська компанія BAE показала своє виробництво боєприпасів у Вашингтоні, що знаходиться у Північно-східній Англії. На самому підприємстві працює 340 осіб, воно виробляє всю лінійку артилерійських боєприпасів, включно з мінометними мінами, 105- та 155-мм снарядами, але бойове споряджання здійснюється на іншому майданчику в Уельсі.

Точний річний об'єм виробництва боєприпасів не називається, лише "десятки тисяч" одиниць на рік. Вкрай цікаво й те, що це сучасне виробництво, яке було створено у 2011 році і багато процесів - автоматизовано.

Читайте також: ЗСУ отримали запчастини до Т-72Б від Марокко, де є майже сотня таких танків – ЗМІ

Зокрема весь процес з виготовлення "болванок" відбувається завдяки маніпуляторам, які беруть на себе переміщення майбутніх корпусів по всім ключовим елементам виробничого процесу. Маніпулятор навіть використовується для завантаження корпусу у верстат з ЧПУ.

Ручна праця у більшості випадків зведена лише до контролю якості продукції та незначним механічним операціям. У самому сюжеті якраз це виокремлюють, як основний фактор ефективності виробництва.

виробництво боєприпасів
Упакування перед відправленням для споряджання (фото: Force News)

Водночас окрема увага саме на виробництво боєприпасів у країнах НАТО цілком зрозуміла. Питання нарощування їх виробництва є зараз основною задачею оборонно-промислових комплексів країн. Зокрема у Польщі оцінили свої запаси на декілька днів реальної війни, аналогічна ситуація у Німеччини, яка відчуває критичну нестачу боєприпасів на власних складах.

Водночас темпи нарощування виробництва боєприпасів, наприклад, у США зараз виробництво 155-мм снарядів оцінюються на рівні 14 тисяч на місяць. Але вже на весну їх мають збільшити до 20 тисяч, а до початку 2025 року вийти на показник у 40 тисяч одиниць 155-мм боєприпасів на місяць.

Читайте також: США передали Україні спеціальні "імітатори РЛС": супер-рішення, щоб дурити рашситів