xcounter
#

США передали Україні спеціальні "імітатори РЛС": супер-рішення, щоб дурити рашситів

Імітатор РЛС армії США (всі фото: DoD US)
Імітатор РЛС армії США (всі фото: DoD US)
24395

Постачання таких імітаторів РЛС у Пентагоні прирівняли до інтеграції AGM-88 HARM під крило МіГ-29

Надувні та дерев'яні макети, трофейна пошкоджена техніка на відкритих позиціях - все це стало доволі ефективним засобом створення хибних цілей для армії РФ. Але США у цьому питанні пішли ще далі та передали Україні спеціальні імітатори РЛС (Threat Emitters).

Про це вже публічно повідомив начальник штабу повітряних сил США Чарльз Браун (Charles Q. Brown Jr.), пише профільне видання Aviation Week. Враховуючи публічність, такі імітатори постачаються та використовуються доволі давно і їх наявність вже можливо розкрити.

Читайте також: Rheinmetall виготовить для України "шахідобойки" Skynex: чим особливі ці системи ППО (оновлено)

Суть цих імітаторів в тому, що це спеціальні антени, які симулюють роботу радіолокаційних станцій зенітних ракетних комплексів. Вони мають аналогічні характеристики, через що на засобах радіолокаційної розвідки, систем попередження літака або для головки самонаведення протирадіолокаційних ракет виглядають, як справжні РЛС. Але це просто антена, а не справжній радар.

Імітатор РЛС

Пентагон навіть публікував зображення цих імітаторів, які відрізняються простотою та низькою вартістю, що навіть у випадку їх знищення протирадіолокаційною ракету робить такий обмін вигідним.

Саме такі імітатори активно використовуються у повітряних силах США для навчання пілотів, які тренуються діяти в умовах наближених до реальних. Але для ЗСУ вони дозволяють створити "картинку" насиченої протиповітряної оборони, ввести противника в оману, щоб він "клюнув" на хибну ціль, а потім знищити його із засідки.

На практиці російський пілот може бачити одразу декілька РЛС, при цьому він не знає де знаходиться справжня, а де лише імітатор. Тим більше імітатор може цілком симулювати, наприклад, роботу ЗРК С-300, а ось чи справжній він, чи ні - він знати не буде.

рлс с-300

Більше того, можливо ці імітатори можуть симулювати не тільки роботу РЛС у режимі огляду, а й підсвічування цілі, коли зенітна ракета вже летить до ворожого літака. Для розуміння, тоді штатна станція "Береза" на літаках радянського типу починає "верещати" і таке попередження є сигналом пілоту для виконання маневру ухилення, що призводить до зриву атаки. При цьому ж, знову, російський пілот не знає чи дійсно у нього летить ракета, чи це просто працює імітатор.

До речі це може пояснити, чому російські й тим паче доволі досвідчені пілоти Ка-52 ігнорували попередження про опромінення РЛС та просто висіли на доволі значній висоті перед тим, як отримати зенітну ракету з доволі потужного ЗРК.

До речі приклад розгортання таких імітаторів в Україні начальник штабу повітряних сил США Чарльз Браун навів для того, щоб показати важливість швидких нестандартних підходів, які змінюють ситуацію на полі бою. І ці імітатори були поставлені в один ряд з інтеграцією ракети AGM-88 HARM під крило МіГ-29.

Водночас в цій ситуації цікавіше те, що інформація про ці засоби стала публічною одразу на рівні командування повітряних сил США. Це доволі несподівана відкритість на високому рівні. І не виключено, що насправді - це просто ще один елемент введення РФ у оману щодо протиповітряної оборони України.

Читайте також: Як працює радіорозвідка на практиці: боєць розповів про застосування станції "Пластун"