xcounter
#

Як працює радіорозвідка на практиці: боєць розповів про застосування станції "Пластун"

11938
Інтерфейс програмного забезпечення станції РТР "Пластун"
Інтерфейс програмного забезпечення станції РТР "Пластун"

Засоби радіорозвідки дозволяють виявляти противника абсолютно непомітно, просто "слухаючи" радіопростір

Про деякі види озброєння, тим більше українського виробництва, на жаль існує доволі мало інформації, вони не такі видовищні, як, наприклад, ПТРК "Стугна", але їхнє значення на полі бою, як мінімум, не менше.

Зокрема до таких видів військової техніки відноситься станція "Пластун", яка призначена для виявлення та пеленгації ворожих радіовипромінюючих пристроїв - станцій зв'язку, РЛС, станцій РЕБ тощо, а також видачу їх точних координат у режимі реального часу. Цей комплекс від "НВЦ "Інфозахист" доволі давно відомий у військах та опанований фахівцями радіоелектронної розвідки.

Читайте також: Щоб накопичити снаряди та ракети до M270 і достатньо NLAW, Британії потрібен час до 2026 року
станція ртр Пластун
Станція РТР "Пластун"

Сама ж компанія опублікувала стисле інтерв'ю з операторами "Пластуна", які захищають Україну у складі однієї з механізованих бригад. Зокрема, бійці самостійно опанували цю високотехнологічну розробку за три доби вивчення інструкцій. Звісно це вимушена ситуація, бо працювати було потрібно "з коліс", прямо зараз.

За словами бійця, завдяки "Пластуну" вдається відстежувати ворожу артилерію, підрозділи РЕБ, передові механізовані частини. А коли підрозділ базувався на півдні Одещини, то його можливостей вистачало для пеленгації ворожих кораблів, які курсували між тоді ще не звільненим островом Зміїним та ще окупованим Кримом.

"Його головна функція визначити розташування противника і комплекс з цим завданням справляється досконало. Інколи бувають перешкоди - коли намагаються глушити сигнал, але там теж в налаштуваннях є відповідні рішення. Навіть розібратись в цьому було не так вже й складно. Хоча все одно бажано, щоб перед тим як давати комплект в руки, хоч трошки навчили", - розповів оператор, додавши, що загалом "Пластун" не складний для освоєння та має простий інтуїтивний інтерфейс, який дозволяє швидко зорієнтуватися.

Що означає на практиці пеленгації ворожих сил: можливість отримання точних координат позицій противника, його сил та засобів. При цьому сам комплекс нічого не випромінює, він лише "слухає" радіопростір, тобто працює абсолютно непомітно для ворога.

Звісно знайти станцію можливо, наприклад, за допомогою БПЛА виявити антену реально, але вона може бути винесена на значну відстань від реальної позиції оператора. Тому, якщо ворогу вдалось все ж таки виявити позицію станції радіотехнічної розвідки, то під безпосередньою загрозою лише "залізо".

Читайте також: РФ бетонує оборону за Сватовим: супутникові знімки SAR демонструють масштабні фортифікаційні роботи (фото)