xcounter
#

РФ бетонує оборону за Сватовим: супутникові знімки SAR демонструють масштабні фортифікаційні роботи (фото)

9121
Знімок у SAR-діапазоні району Сватове
Знімок у SAR-діапазоні району Сватове

Створення таких ліній оборони - значні ресурси, які слугують важливим маркером реальної оцінки генштабом РФ можливостей своєї армії

Армія РФ дійсно намагається створити багатоешелоновані лінії оборони на окупованих територіях, відома "лінія Вагнера", яку рашисти тягнуть на Донбасі, оборона на лівобережжі Дніпра у Херсонській області, до цього вже можна додати виявлену лінію оборони на півночі Луганської області, яка знаходиться у тилу поточних позицій армії РФ.

Її створення помітили завдяки SAR-знімкам, зокрема OSINT-розслідувач Джон Хелін (John Helin), який з посиланням на доволі масштабний аналіз супутникових знімків з Sentinel дослідив, разом із колегами, російські укріплення. За його даними, лінія оборони тягнеться від Троїцького на півночі, проходить за Сватове та завершується у районі Красноріченське. Інший рубіж оборони РФ проходить від Сєвєродонецька до Попасної.

Читайте також: Одна з країн НАТО хоче мати аж 51 HIMARS, і при цьому каже за "проблеми" з цією системою

Defense Express вирішив перевірити можливість виявлення укріплень армії РФ через загальнодоступні знімки SAR від Sentinel та може лише підтвердити повідомлення OSINT-розслідувачів.

Хоча штучно візуалізований радіодіапазон дещо складніший для сприйняття за оптичній, він дозволяє роздивитися радіоконтрастні об'єкти у будь-який час доби та за будь-якої хмарності. На зображенні вище порівняння двох знімків від 08 грудня 2022 року та 07 грудня 2021 року. За Сватове та перед Мілуваткою у порівнянні видно появу "зелених ліній" - це і є рубежі оборони.

Аналогічні лінії прослідковуються й у районі Троїцького Луганської області, зокрема на південь від цього міста, у районі населених пунктів Козарик та Високе.

Водночас попередній аналіз знімків не дозволяє ствреджувати, що РФ створює багатоешелоновані суцільні лінії оборони, як, наприклад, на Херсонщині. Але масштаб робіт слугує важливим маркером того, що наразі значні ресурси Кремля йдуть саме на створення оборонних позицій.

Також зазначимо, що наведені знімки - абсолютно публічні, вони мають доволі низьку роздільну здатність. Водночас у ЗСУ є в наявності значно довершені інструменти супутникової розвідки, зокрема й SAR, включно із супутниками ICEYE, які придбали за кошти на Bayraktar TB2, що були надані турецькою стороною безкоштовно.

Читайте також: Рашисти використовують МиГ-31 із Р-37 проти літаків ЗСУ, наші льотчики вміють увертатись від загрози