xcounter
#

Одна з країн НАТО хоче мати аж 51 HIMARS, і при цьому каже за "проблеми" з цією системою

7563
M142 HIMARS збройних сил Румунії, фото - Defense Romania
M142 HIMARS збройних сил Румунії, фото - Defense Romania

Щоб стріляти по росіянам було не так "дорого", на додачу до M142 HIMARS також куплять 155-мм самохідні гаубиці

Збройні сили Румунії планують в 2023 році почати програму великої закупівлі озброєння для своїх військ. І в цю програму буде включено зокрема самохідні артилерійські установки калібру 155 мм, як ймовірні кандидати – південнокорейська К9 та ізраїльська ATMOS, пише портал Defense Romania.

За якою процедурою обиратимуть САУ для румунської армії, і скільки планують купити – поки лишається невідомим. Тому що для початку планувальники румунського Генштабу мають "стикувати" між собою амбіції своїх військових та обмеженість оборонного бюджету Румунії – дещо менше 5 мільярдів доларів у 2021 році.

Читайте також: Німеччина хоче мати більше боєприпасів, ніж на два дні війни, але Китай встромляє палиці в колеса
САУ ATMOS від ізраїльської Elbit Systems, ілюстративне фото з відкритих джерел

Є насправді дві причини, чому зараз армія Румунії задумалась про купівлю 155-мм САУ. Перша – румунське військо зараз взагалі не має артсистем цього калібру, із самохідної артилерії – лише 60 самохідних артустановок 2С1 "Гвоздика" та її румунських копій, найбільший калібр буксируваної артилерії – 351 артсистема калібру 152 мм типів М-1981 та М-1985.

Причина друга – не менш вагома. Зараз армія Румунії проводить програму по переозброєнню на M142 HIMARS. Румунське військо має уже 18 таких систем, і загалом сподівається отримати 51 таку систему. Бо під час війни РФ проти України HIMARS показав себе системою, що може хірургічно точно влучати по рашистам та їх техніці, підкреслює румунський генерал Мірча Міндреску.

M142 HIMARS збройних сил Румунії, фото - Defense Romania

Але водночас, в M142 є "проблема" (як на Румунію, невелику країну з військовим бюджетом в півдесятка мільярдів доларів) – кожен постріл з такої системи насправді коштує дорого. Відповідно, для ефективнішої та менш економічно затратної утилізації ворога збройні сили Румунії хочуть мати і M142 HIMARS, і "дешевшу" 155-мм самохідну артилерію.

Ймовірно, вибір у цій історії саме на південнокорейську К9 та ізраїльську ATMOS ліг із такого мотиву. Південна Корея на прикладі Польщі уже показала свою здатність швидко виконувати замовлення на поставку озброєнь. Ну а Ізраїль зі своєю ATMOS поки що насправді й не може похвалитись "широкою лінійкою замовлень", на відміну від, скажімо, тієї ж Франції із САУ CAESEAR.

Вивантаження південнокорейських САУ К9 для збройних сил Польщі, 6 грудня 2022 року, фото - Defence24
Читайте також: В Польщі розповіли про свої запаси снарядів для армії, і там лише на декілька днів боїв для ЗСУ