xcounter
#

В Польщі розповіли про свої запаси снарядів для армії, і там лише на декілька днів боїв для ЗСУ

4505
Польські САУ Krab ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські САУ Krab ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще одна країна НАТО відчуває, що має дефіцит боєприпасів, і що її уряд ніяким чином не вирішує цю проблему

За 9 місяців повномасштабного вторгнення РФ в Україну уряд Польщі досі нічого не зробив, щоб вирішити проблему "боєприпасного голоду" для власного війська, нарікають автори польського порталу Defence24.

Вони вказують, що при накопиченні запасів боєприпасів польські військові досі виходять із того, що їм потрібна "заначка" максимум на 30 днів бойових дій. Хоча досвід останніх декількох місяців показав, що при створенні запасів потрібно робити лаг взагалі на 180 днів, або ж на інший період, який знадобиться для мобілізаційного розгортання оборонної промисловості.

Читайте також: Як Польща йшла до "пересадки" із Мі-24 на Apache, і чи зможе Україна повторити такий шлях
Польська САУ wz.77 Dana веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, чи зможе у випадку чого Польща перевести свою промисловість "на військові рейки", автори Defence24 також сумніваються. Бо Військо Польське ще з 1989 року вже не дає довготривалі замовлення на поповнення запасів усіх типів боєприпасів, лише дає короткострокові контракти на окремі види БК.

Наприклад, зараз польська промисловість виконує контракт від 2019 року на 400 мільйонів злотих, який передбачає поставку 24 тисяч снарядів калібру 155-мм протягом декількох років. Хоча така кількість, як наголошує Defence24 – це на декілька днів активних боїв ЗСУ. Замовлення на поповнення запасів "радянських" калібрів 122 мм та 152 мм, танкових боєприпасів 120 мм та 125 мм Міноборони Польщі не дає.

САУ 2С1 "Гвоздика" польської армії, фото ілюстративне

По протитанковим ракетам запас виглядає так – 2 тисячі одиниць Spike та 200 ракет до FGM-148 Javelin, хоча Польщі потрібно мінімум 10 тисяч протитанкових ракет на перші декілька місяців можливої війни проти РФ.

По ракетам до ПЗРК Piorun – тут автори Defence24 сподіваються, що цьогоріч все ж вдасться виконати плановий показник в 600 одиниць, і в перспективі вийти на виробництво 1500 ракет на рік.

Бійці 14-го протитанкового полку армії Польщі проводять пуск протитанкової ракети Spike-LR, фото з відкритих джерел

В даній ситуації не можна сказати, що Міноборони Польщі взагалі ігнорує питання запасів боєприпасів для свого війська. Бо, наприклад, "в пакеті" до південнокорейських танків К2 та САУ К9 йде також велика кількість БК.

Але якщо польський уряд також не інвестуватиме в розвиток власної оборонної промисловості, зокрема боєприпасного сектору, країна ризикує залишитись беззахісною. Особливо якщо Москва таки наважиться почати повномасштабну війну проти Варшави.

Армія Польщі досі використовує радянські ПТРК "Малютка", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польщі знадобилось лише 102 дні, щоб отримати перші корейські танки K2 та САУ K9 - з них 35 днів пішло на дорогу (фото)