xcounter
#

Як Польща йшла до "пересадки" із Мі-24 на Apache, і чи зможе Україна повторити такий шлях

8122
AH-64 Apache та Ми-24, фото -  U.S. Army /25th Combat Aviation Brigade
AH-64 Apache та Ми-24, фото - U.S. Army /25th Combat Aviation Brigade

Або як Варшава використовує формат "Рамштайну", щоб посилити власну армію

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак 9 вересня 2022 року повідомив про рішення придбати в США аж 96 ударних гвинтокрилів AH-64E Apache, котрі в майбутньому будуть працювати "в одному ударному кулаку" з танками M1A2 SEPv3 Abrams зі складу 18-ої механізованої дивізії.

Рішення придбати "Апачі" - один із кроків Варшави, ціль якого – створити можливо найпотужніші збройні сили в Європі. Тому логічно, що автори польського порталу Defence24 вирішили розгорнутіше розповісти про усі деталі наміру поляків пересісти із радянських Мі-24 на американські Apache.

Читайте також: Польща закупила корейські FA-50: 58 млн доларів за легкий винищувач без далекобійного озброєння
AH-64 Apache на тлі прапора Польщі, фото з відкритих джерел

Аналітики видання починають свій виклад ще з часів "Варшавського договору", коли Польща у 1980-х років наче й прагнула мати гарно озброєну армію, але не мала на це достатньо грошей. Тоді поляки змогли придбати для своїх збройних сил "лише" 32 ударні вертольоти типів Ми-24Д та Ми-24В, для двох ескадрилій армійської авіації. Тому, щоб компенсувати дефіцит вогневої потужності для повітряної підтримки своїх військ, полякам довелось доозброювати легкі Ми-2 та середні транспортні Ми-8 та Ми-17.

Після розвалу "Варшавського договору" і "соцтабору" та на тлі економічних проблем Польщі довелось шукати "паліативні" рішення. Тому так і виник варіант переобладнати вісім гвинтокрилів W-3 Sokół в ударну версію W-3PL Głuszec. А згодом – придбати в Німеччини партію ударних Ми-24Д, які лишились як "спадок" від НДР.

Польські Мі-24, ілюстративне фото з відкритих джерел

Саме для заміни такого "різношерстного" парку, що не здатен застосовувати керовані ракети, в 2016 році Польща вирішила запустити програму Kruk по закупівлі 32 ударних гвинтокрилів. Уже в 2017 році виникла опція, що можливо Польщі в рамках програми Kruk краще купити не 32, а одразу 96 вертольотів, для укомплектування 6 замість 2 ескадрилій.

Але виявилось, що весь цей час (з 2017 по 2022 роки) Варшава визначалась, яка саме кількість ударних вертольотів відповідатиме критеріям оборонної достатності. Вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 році показало полякам, що потрібно брати саме 96 вертольотів.

AH-64 Apache та польський Мі-24, ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак уже заявляв публічно, що для обслуговування майбутніх "Апачів" польської армії планується залучити державний оборонний концерн PGZ. І також – що поки американська оборонна промисловість виготовлятиме усі 96 одиниць AH-64E, армія Польщі хоче взяти відповідну кількість "Апачів" у лізинг у армії США. Але мабуть найцікавіше в цій історії – Маріуш Блащак говорить, що усі ці опції він проговорив із своїм американським колегою Ллойдом Остіном "на полях" зустрічі в форматі "Рамштайн".

Можливо, цей приклад Польщі буде корисним Україні в плані "пересадки" армійської авіації ЗСУ на новітні машини західного виробництва.

AH-64 Apache та Мі-24, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як Повітряні Сили адаптували МіГ-29 для запуску AGM-88 HARM, і хто їм у цьому допомагав