xcounter
#

​Як фахівці радіоелектронної розвідки ЗСУ опановують сучасну техніку (відео)

5849
На базі 190 навчального центру СВ ЗСУ військові проходять навчання з радіоелектронної розвідки / Фото: Суспільне Житомир
На базі 190 навчального центру СВ ЗСУ військові проходять навчання з радіоелектронної розвідки / Фото: Суспільне Житомир

Під Житомиром проходять навчання спеціалістів радіоелектронної розвідки Збройних сил України. Під час навчання використовують зразки новітніх засобів озброєння закордонного і вітчизняного виробництва

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на керівництво 190 навчального центру Сухопутних військ Збройних сил України, на базі якого військові з усіх підрозділів ЗСУ проходять навчання з радіоелектронної розвідки.

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
Антена малогабаритної тактичної системи радіорозвідки "Пластун РП-525" розробки та виробництва вітчизняної компанії "НВЦ "Інфозахист" / Фото: Суспільне Житомир

Навчання проходять в умовах, наближених до реальних подій, на місцевості, де складніше орієнтуватися, приймати радіосигнали і налагоджувати апаратуру. Таким чином, за словами викладача школи спеціалістів радіоелектронної розвідки Сергія Лабунця, курсанти відтреновують уміння виконувати вже бойові завдання в інших місцях.

Читайте також: "Інфозахист" представив нову мобільну систему оптичної розвідки
НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
В ході навчання, що проходить на базі 190 навчального центру Сухопутних військ Збройних сил України, курсанти відтреновують уміння виконувати вже бойові завдання / Фото: Суспільне Житомир

"Ми навчаємо високотехнологічній спеціальності, котра стосується радіоелектронної розвідки. Зараз в світлі наших останніх збройних конфліктів вона досить широко використовується. Мова йде як про радіоелектронні засоби, так і про засоби глушіння радіоелектронної техніки", – розповів керівник школи спеціалістів радіоелектронної розвідки Олександр Гаук.

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
Керівник школи спеціалістів радіоелектронної розвідки Олександр Гаук / Фото: Суспільне Житомир

На навчально-тренувальному командному пункті, де вчаться курсанти, на пости радіоперехоплень приходять сигнали. Оператори отримують їх, аналізують і передають на спеціальний пристрій – пеленгатор, у якості якого використовується малогабаритна тактична система радіорозвідки "Пластун РП-525" розробки та виробництва вітчизняної компанії "НВЦ "Інфозахист".

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express

"В даному випадку це "Пластун – РП 525", – розповідає викладач школи спеціалістів радіоелектронної розвідки Дмитро Тичина. – Пеленгатор знаходить точку, ставить її, підписує і далі оцінює радіоелектронну обстановку. Це дозволяє виявити сили супротивників, визначити їх кількість. Тоді ми можемо орієнтуватися, хто проти нас стоїть, з якою технікою і апаратурою".

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
Викладач школи спеціалістів радіоелектронної розвідки 190 навчального центру Сухопутних військ Збройних сил України Дмитро Тичина / Фото: Суспільне Житомир

За словами фахівців школи спеціалістів радіоелектронної розвідки малогабаритна тактична система "Пластун РП-525" складається з двох напівкомплектів.

"На даному пості у нас розміщений один напівкомплект, який приймає сигнали. Він керується дистанційно з першого напівкомплекту, котрий знаходиться на іншому пості. Це переносна апаратура – її можна встановлювати у будь-якому місці. Вона має український інтерфейс, тобто зручна для користування будь-якому нашому оператору. Окрім того, вона має доволі значну точність", – говорить Дмитро Тичина.

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express

Перед тим, як приступити до роботи на реальній спецапаратурі, військові проходять навчання на комп’ютерних тренажерах.

"Наразі працюю над вивченням радіоприймача. Мені треба навчитися правильно виставляти частоту сигналу, аби можна було дізнатися достовірну інформацію та передати її далі", – розповіла кореспондентам Суспільного курсантка Анастасія Заєць.

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
за словами викладача школи спеціалістів радіоелектронної розвідки 190 навчального центру Сухопутних військ Збройних сил України Сергія Лабунця, курсанти відтреновують уміння виконувати бойові завдання / Фото: Суспільне Житомир

Навчання спеціалістів радіоелектронної розвідки Збройних сил України триватимуть два з половиною місяці. За їх результатами курсанти складатимуть іспити, після чого поповнять ряди фахівців в бойових підрозділах.

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
Перед тим, як приступити до роботи на реальній спецапаратурі, військові проходять навчання на комп’ютерних тренажерах / Фото: Суспільне Житомир

З початку 2021 року у 190 навчальному центрі Сухопутних військ України підготували майже дві сотні спеціалістів школи радіоелектронної розвідки.

Нагадаємо, що малогабаритна тактична система радіорозвідки "Пластун РП-525" є одним з найбільш поширених виробів, що найшли застосування в Збройних силах України, особливо з початком російської агресії проти України. Система призначена для пеленгування систем зв’язку противника, автоматизованого швидкісного радіомоніторингу, обробки та реєстрації даних перехоплення.

Такі системи здатні працювати у складі групи. В режимі реального часу вони здійснюють обмін даними для узгодження інформації про розташування джерел радіовипромінювання та їх характеристики для формування єдиного розвідувального поля. Системи забезпечують виявлення радіомереж та робочих частот тактичної (УКХ), засобів зв'язку та передачі даних малих диверсійно-розвідувальних груп; запис аналогових та цифрових каналів передачі даних, визначення місцезнаходження станцій зв'язку з ППРЧ, синхронну пеленгацію та демодуляцію частотно-модульованих сигналів; фіксацію цифрових каналів керування та передачі інформації, місцезнаходження літальних апаратів із БПЛА включно; визначення координат станції РЕБ та засобів передачі даних контр-батарейних засобів.

НВЦ Інфозахист, Пластун РП-525, 190 навчальний центр СВ ЗСУ, Defense Express
В 190-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних сил України завершується черговий етап підготовки до здачі іспитів спеціалістів школи радіоелектронної розвідки / Фото: 190 навчальний центр СВ ЗСУ

Наразі на заміну системи "Пластун РП-525" компанією "НВЦ "Інфозахист" пропонується та постачається малогабаритна тактична систему радіорозвідки "Пластун-РП-3000", що призначена для пеленгування систем зв’язку противника, автоматизованого швидкісного радіомоніторингу, обробки та реєстрації даних перехоплення в робочому діапазоні 25-3000 МГц. В режимі реального часу система обмінюється даними для узгодження інформації про розташування джерел радіовипромінювання та їх характеристиками для формування карти радіоелектронної обстановки. Ця система розроблена із урахуванням результатів бойового застосування системи радіорозвідки "Пластун РП-525".

Компанія НВЦ "ІНФОЗАХИСТ" діє на українському ринку безпеки і оборони з 2001 року. Вона спеціалізується на створенні дієвих рішень у радіоелектронній розвідці та пеленгації, засобів радіотехнічної розвідки, розробці та застосуванні технічних засобів захисту інформації, заходах з пошуку та локалізації засобів знімання інформації, реалізації рішень систем збору, обробки та аналізу даних.

Науково-виробничий центр Інфозахист, ХОРТИЦЯ-М, Офіційний дистриб'ютор Fischer Connectors в Україні, Defense Express
Мобільний комплекс радіорозвідки ХОРТИЦЯ-М розробки та виробництва НВЦ "ІНФОЗАХИСТ" з 2018 року постачається до Збройних сил України

Найвідомішими продуктами компанії є Мобільний комплекс радіорозвідки ХОРТИЦЯ-М та Малогабаритний тактичний пеленгаційний комплекс PLASTUN-RP3000, який з 2016 року постачається до Збройних сил України та посилено використовується у зоні проведення ООС. Також в компанії розробили та пропонують замовникам багатофункціональний автоматизований пост радіорозвідки APELLA, програмно-визначальний приймач AURIS-R, широкосмуговий радіомоніторинговий приймач MINERVA та інші високотехнологічні продукти.

Науково-виробничий центр Інфозахист, Офіційний дистриб'ютор Fischer Connectors в Україні, Defense Express
Малогабаритна тактична система радіорозвідки Пластун-РП 3000 з 2016 року постачається до Збройних сил України

Раніше Defense Express знайомив читачів з комплексними безпековими рішеннями від НВЦ "Інфозахист", а також повідомляв про те, що в компанії готові конкурувати на міжнародному ринку.

Читайте також: ​Розвідники опановують сучасні вітчизняні системи радіоелектронної розвідки