xcounter
#

Армія США уже 3 місяці говорить про більше виробництво 155-мм снарядів, але грошей від Конгресу все нема

5760
Американські військові готують 155-мм снаряди до стрільби, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американські військові готують 155-мм снаряди до стрільби, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американські військові уже віддали ЗСУ снарядів на 10 місяців виробництва, запаси все ближчі до вичерпання

Начальник логістики Сухопутних військ збройних сил США Даг Буш вкотре заявив, що американська армія прагне "драматично" наростити виробництво снарядів калібру 155-мм – від показника 14 тисяч станом на зараз, до 20 тисяч одиниць на весну 2023 року та до 40 тисяч одиниць до початку 2025 року.

Але цей план досі лише "висить у повітрі" через те, що Конгрес США досі не погоджує бюджет Пентагону на наступний рік, зокрема 600 мільйонів доларів на збільшення виробництва боєприпасів, пише Defense News.

Читайте також: Вирвати вживані F-16 та зіткнутися з проблемою на межі анекдоту: показовий досвід Румунії щодо оновлення парку винищувачів
Процес виробництва 155-мм снарядів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Армія США визнає, що уже почала отримувати додаткове фінансування із держказни, щоб виробництво 155-мм снарядів таки збільшувалось.

Але як на амбіції американських військових цього недостатньо – вони хочуть мати значно більший запас снарядів, аніж на початок вторгнення РФ в Україну, і це з поправкою на те, що Білий Дім і далі планує підтримувати ЗСУ поставкою снарядів цього калібру. Нюанс ситуації в тому, що гроші на додаткові снаряди "зашиті" в 37 мільярдів доларів додаткової допомоги для України, поки цей пакет фінансування "висітиме" в Конгресі – доти й "висітиме" випуск 155-мм боєприпасів. І "висить" уже так третій місяць підряд, вперше про амбіції по "снарядним запасам" Даг Буш заявляв ще у вересні 2022 року.

Процес виробництва 155-мм снарядів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Аналогічна ситуація – великі амбіції та недостатнє фінансування – в американців поки що зберігається в розрізі й інших видів озброєння, як то ракети GMLRS, ПЗРК Stinger та протитанкові FGM-148 Javelin. Зазначається, що ЗСУ вже витратили 5-річний обсяг виробництва "Джевелінів" та 13-тирічний обсяг виробництва "Стінгерів" американською промисловістю.

Але тут нарощення обсягів поставок "вперлось" не тільки у ліміт поточного фінансування, але й "внутрішні" розбірки між Пентагоном та американською промисловістю. Військові нарікають, що ОПК в останні роки недофінансовував свої виробничі потужності, "оборонка" натомість відповідає, що для неї це завелика розкіш – вкласти, скажімо, 50 мільйонів доларів на завод, потужності якого не будуть завантажені.

Цех по виробництву FGM-148 Javelin на заводі корпорації Locheed Marteen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Найбільш парадоксальною виглядає ситуація із темпами виробництва зенітно-ракетних комплексів NASAMS. Корпорація Raytheon прямо визнає, що їй доведеться буквально "з нуля" нарощувати потужності по виготовленню таких ЗРК, черга на які однак розписана на роки наперед.

Поки все вищеописане виглядає як чергова ілюстрація тези про те, що зброя в світі стає дефіцитом. Але не будемо втрачати оптимізму, і що американські військові та ОПК вирішать таки свої організаційні проблеми.

Зенітно-ракетний комплекс NASAMS, ілюстративне фото від DW
Читайте також: Німеччина витратить 10 млрд євро за 35 винищувачів F-35: як пояснити аномальну ціну у 285 млн за машину