xcounter
#

США возять зброю для України вже кораблями та поїздами, просто ми цього не помічали

20790
Доставка військових вантажів морським транспортом, ілюстративне фото від U.S. Transportation Command
Доставка військових вантажів морським транспортом, ілюстративне фото від U.S. Transportation Command

Допомогу Заходу варто оцінювати не лише за кількістю поставленого, але й за зусиллями по логістиці також

Транспортне командування Армії США (U.S. Transportation Command) на своєму профілі в Twitter опублікувало інфографіку, яка розкриває кількість фактично доставленої в Україну зброї та амуніції в рамках пакетів допомоги від Білого Дому. Інфографіка охоплює період від 11 січня 2022 року до 3 січня 2023 року.

Найяскравіший момент, який звідти варто виділити – обсяги поставок допомоги для ЗСУ настільки великі, що для їх доставки уже доводиться використовувати кораблі та залізничні ешелони. Ймовірно, саме так військові США доставили для України майже 1 млн снарядів калібру 155-мм та іншу амуніцію. Як транзитні точки могли використовуватись наприклад грецький порт Александропуліс та/або румунська Констанца. Де нещодавно було помічено ешелон із бронемашинами M1117 для Збройних Сил України.

Читайте також: Окрім танків "по-бурятськи" "Уралвагонзавод" почне штампувати й платформи для бронетехніки

Масштаби "повітряного мосту" між США і "Борисполем" (до вторгнення РФ) та польським аеропортом "Жешув" (після вторгнення) також вражають – щодня в середньому по 3 літаки із вантажами, вкрай потрібними для наших військових на полі бою. Ймовірно, вантажівки використовувались саме як "транспорт останньої милі", і з цифрою в 5,5 тисяч рейсів можна лише уявити масштаб цього логістичного "мурашника".

Зазвичай прийнято ставити акцент саме на важкому озброєнні для сухопутних військ. Але тут варто звернути увагу на ту допомогу від США, яка була вкрай необхідна на етапі мобілізаційного розгортання Сил оборони України – понад 14,4 тисяч одиниць стрілецької зброї, 201,7 млн одиниць боєприпасів різних типів, понад 48 тисяч шоломів та понад 70 тисяч бронежилетів. Також наші американські партнери поставили за весь час війни понад 1400 систем ППО різних типів (від ПЗРК до NASAMS) та понад 2086 зенітних ракет усіх типів, що і зараз можуть наше небо від ракет рашистів.

Доставка вантажів за допомогою С-17, фото - U.S. Transportation Command

Само собою, що такий масштаб логістичних зусиль США для підтримки України досі лишався у тіні, і ми не могли побачити ці всі кораблі та поїзди зі зброєю. Хоча б тому, що Міжнародний координаційний центр донорів (IDCC) в Франкфурті сумлінно виконує одне із базових завдань – утаємничення шляхів доставки військової допомоги для ЗСУ.

Звісно, що U.S. Transportation Command звітував лише за свій відтинок роботи, а не за всю поставлену Україні допомогу загалом. І ми можемо лише за окремими деталями побачити, наскільки великі зусилля докладають й інші наші союзники, щоб воїни ЗСУ отримали все необхідне. Наприклад, щоб доставити словенські M-55S, знадобилась логістична допомога Польщі. А Велика Британія возила вантажі для України настільки активно, що в один момент власних "транспортників", довелось просити в Нової Зеландії.

Все вищевикладене чітко показує – допомогу від Заходу для ЗСУ варто оцінювати не тільки за кількістю поставлених зброї та амуніції, але й за зусиллями по доставці вантажів також.

U.S. Transportation Command доставляє трансформатори для відновлення енергосистеми України, грудень 2022 року, фото - DoD US
Читайте також: Британія влаштувала "повітряний міст", по якому ЗСУ могли отримати 122-мм снаряди з Пакистану