xcounter
#

Розшивають вузькі гирла: США домовились з Грецією про використання порту для передачі Україні зброї

Ефективне перекидання важкої техніки з США можливо лише морем
Ефективне перекидання важкої техніки з США можливо лише морем
7650

Коли за звичайною новиною про домовленість про використання США порту у Греції криється значно більше ніж здається

США домовились із Грецією про отримання пріоритетного права використання порту Александруполіс, як логістичного хабу, який буде використовуватись під час передачі Україні озброєння та військової техніки. І хоча ця подія відбулась ще 18 липня, відповідної уваги вона не отримала.

Бо, з одного боку, це просто порт. Але насправді це має значно більше значення, ніж просто здається. Почати треба з того, що зараз США активно використовує "повітряний міст" для перекидання озброєння.

Читайте також: ЗСУ завершують вогневе відрізання армії РФ поблизу Херсону: всі автомобільні мости уражено
С-17 Globemaster III
Перекидати авіацією озброєння це не тільки швидко, це астрономічно дорого

Це вкрай швидко, бо тоді ця зброя опиняється на передовій в Україні за тиждень з моменту прийняття рішення щодо передачі. Коштує таке перевезення відповідно - величезних коштів, які йдуть на постійне курсування С-17 Globemaster III у трансатлантичних рейсах.

Але окрім ціни має й свої недоліки. Військово-транспортною авіацією вкрай складно перекидати велику кількість важкого озброєння. Єдиний вихід - залучати морські перевезення тим паче, що зараз всі транспортні судна ВМС США в Атлантиці працюють без зупинки ще з травня.

американський транспортний корабель
Американські транспортні кораблі - активно працюють з весни

Саме тому США й отримали пріоритетне право використання грецького порту, який є найближчим для України. Прямий маршрут з нього до умовної Одеси складає близько 1000 км навіть в об'їзд Дністровського лиману через Молдову.

Якщо порівнювати його з умовним маршрутом Гданськ у Польщі - Львів, то він майже на третину довший. І виникає цілком логічне питання, навіщо США організовувати ще один транспортний коридор, який навіть довший.

Відповідь максимально проста, об'єм допомоги України впирається у логістичні можливості портів у Балтиці та Північному морі та пропускної спроможності автомобільних та залізничних шляхів, наявної кількості вантажівок, тралів, залізничних платформ, потужності перевалочних хабів тощо. І це пов'язано не тільки з допомогою Україні, а й з посиленням контингенту США у Європі.

порт Гданськ
Вивантаження одного транспортного корабля США у Гданську, 2021 рік

Тобто за простою новиною про домовленість із Грецією щодо порту цілком вимальовується значне розширення логістичних процесів із доставкою Україні озброєння. Цілком можливе, що і значної кількості саме важких зразків, яке неможливо ефективно здійснити без морських перевезень.

Читайте також: РФ використовувала цивільних пілотів, щоб возити на "Русланах" ракети в Білорусь