xcounter
#

Пентагон використає "штучний інтелект", щоб спрогнозувати потреби України в зброї

8450
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел

Паралельно доведеться вирішити й інше завдання – як не допустити витік даних про військову допомогу ЗСУ до росіян

Міжнародний координаційний центр донорів (IDCC) в Франкфурті почав розробляти "алгоритми машинного навчання", щоби наперед прогнозувати потреби ЗСУ в поставці нового озброєння і боєприпасів, або ж у проведенні поточного ремонту вже наявної техніки. Про це пише американський профільний портал Defence One.

В складі IDCC працюють представники 12 країн-донорів, в тому числі України. Головне завдання IDCC – зводити воєдино усі "журнальні заявки" по потребам ЗСУ та фактичним можливостям країн-партнерів України передати нам те чи інше озброєння, або ж допомогти в ремонті наявної техніки. Перехід на "алгоритми машинного навчання" потрібен, щоб Міжнародний координаційний центр міг діяти проактивно, а не задовольняти із запізненням уже отримані заявки.

Читайте також: Україна не має розраховувати на F-16 раніше 2025 року: чи є альтернативи та інші варіанти посилення Повітряних Сил
Підготовка до відправки для ЗСУ комплексів Javelin, ілюстративне фото з відкритих джерел

Побічне завдання IDCC – робити максимально "утаємниченими" поставки озброєння та боєприпасів для ЗСУ, щоби Кремль ніяк не міг завадити процесу.

В публікації зокрема розповідається про такий приклад – коли в соцмережах завчасно з’явились відео та фото про передачу Т-72 Україні від Північної Македонії, працівники центру були вимушені оперативно змінити графік та маршрут руху тралів з цими танками. "Секретити" маршрути ешелонів, їх номери та інші установчі дані службовцям IDCC доводиться в "рутинному режимі".

Танк Т-72А збройних сил Північної Македонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, як наголошує Defence One, Генеральний інспекторат Пентагону вже висловлює незадоволення тим, як оборонне відомство США налагодило систему моніторингу поставок зброї для України. Мовляв, в 2021 році Пентагон отримав систему Advana, яка б теж могла б допомогти "наперед" прогнозувати потреби ЗСУ, і заодно – показати усім зацікавленим в США, як можна відслідкувати поставки зброї для України. Але оборонне відомство США використовувати систему Advana не стало, і це уже викликає обурення у місцевої громадськості, бо мовляв "все непрозоро".

Чому Пентагон використав такий "непрозорий" формат роботи IDCC, цілком зрозуміло – щоб на всіх рівнях не допустити витік даних в руки росіян. Але чи вдасться і далі уникати витоку даних після запуску "штучного інтелекту" для прогнозування потреб України – питання лишається відкритим.

M1 Abrams - поки "недосяжна стеля" для ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Танки для ЗСУ on the table: поки маємо кільцеві обміни, сподіваємося на Abrams та Leopard