xcounter
#

Незвичний "дует" виготовить для ЗСУ 155-мм боєприпаси, але поки що їх вистачить лише на день бойових дій

22757
САУ CAESAR в строю ЗСУ, літо 2022 року, фото з відкритих джерел
САУ CAESAR в строю ЗСУ, літо 2022 року, фото з відкритих джерел

У день ЗСУ вистрілюють до 5 тисяч артилерійських боєприпасів і потребують якнайбільше снарядів, щоб бити армію окупантів

Видання Le Monde опублікувало матеріал, в якому йдеться про таке – Франція та Австралія організують постачання в Україну 155-мм артилерійських боєприпасів, про це спільно заявили міністри оборони країн Себастьян Лекорню та Рішар Марлес.

Як відзначили очільники оборонних відомств, наразі йдеться про передачу "декількох тисяч 155-мм снарядів" у рамках "багатомільйонного плану" з постачання артилерійських боєприпасів. Виробництвом боєприпасів займатиметься французька компанія Nexter, водночас Австралія буде постачати порох.

Читайте також: Чому США лише за 2 роки вийдуть на виробництво 90 тисяч снарядів 155-мм в місяць

Таку новину можна насправді прочитати по-різному – наприклад, можна сказати, що боєприпасів, яких поставить Франція та Австралія, вистачить на один день бойових дій. Бо в новині дійсно йдеться про "several thousand 155 mm shells", а "багатомільйонний план" цілком можна пояснити ціною в понад 3 тисячі євро за один боєприпас – партія з 2-3 тисяч боєприпасів обійдеться відповідно у 6-9 млн доларів.

m777
Австралія посилила ЗСУ гаубицями M777, а тепер допоможе з боєприпасами до них. Фото: Міноборони Австралії

Але в новині йдеться також і про те, що ця допомога, за словами Лекорню, буде "значною" і додав, що такі зусилля "будуть підтримуватися протягом тривалого часу", а перші поставки намічені на перший квартал 2023 року.

Тому можна обережно припустити, що оголошені "декілька тисяч боєприпасів" це насправді перша партія у рамках масштабнішого проекту з посилення ЗСУ вкрай необхідними 155-мм артилерійськими боєприпасами.

Рендер проекту субмарини Shortfin Barracuda Block 1A, які Франція мала будувати для Австралії
Рендер проекту субмарини Shortfin Barracuda Block 1A, які Франція мала будувати для Австралії

Зрештою, таку співпрацю насправді можна назвати безпрецедентною – у виданні згадують що відносини Франції та Австралії "постраждали" у 2021 році, коли остання відмовилася від контракту на постачання підводних човнів з французами, і зробила вибір на користь американських субмарин.

Читайте також: Яким "комбо" Данія замінить свої 155-мм САУ Caesar, які будуть бити рашистів у ЗСУ