xcounter
#

"Протипіхотна мітла": чим особливі бронемашини CV9040, півсотні яких Швеція передасть для ЗСУ

Бойова машина піхоти CV9040 шведської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бойова машина піхоти CV9040 шведської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
30893

Ця БМП є по суті "пан’європейською", тому не варто виключати створення коаліції для передачі більшої кількості таких бронемашин для України

Уряд Швеції 19 січня 2022 року оголосив про рекордний пакет військової допомоги, який передбачає поставку зокрема 12 самохідних артустановок Archer та 50 бойових машин піхоти CV9040.

Якщо до цього моменту САУ Archer було присвячено достатньо багато публікацій, то про БМП шведської армії CV9040 мова піде по суті вперше. Щоб дізнатись особливості цієї бронемашини, можемо використати зокрема ось цю публікацію порталу The Drive.

Читайте також: Ця САУ випускає 21 снаряд за 150 секунд, і Archer це не єдиний сюрприз для рашистів від Швеції

В строю шведської армії є 369 бойових машин піхоти CV9040, із них 54 машини – в командно-штабному варіанті Stripbv 90. Основним озброєнням цієї БМП є 40-мм автоматична гармата Bofors та спарений 7,62 мм кулемет, розміщені в стабілізованій башті. Це означає можливість ведення прицільного вогню на ходу. Бойова маса - 23 тонни.

Пускових установок для ПТРК на шведських CV9040 нема. Але автори The Drive переконані, що 40-мм автоматична гармата - цілком достатня, щоб ефективно боротись проти броньованих цілей рашистів. Справа в тому, що підкалібений 40-мм снаряд APFSDS-T має пробиття у 150 мм на дальності 1,5 км.

Журналісти видання припускають, що Україна може отримати від Швеції бойові машини піхоти CV9040 саме модифікації "С". Які відрізняються зокрема посиленим бронезахистом, що має захищати десант та екіпаж від влучання малокаліберних боєприпасів та гранат.

Зазвичай на шведських БМП CV9040 вміщується десант в сім бійців із повним спорядженням, на таких же БМП модифікації "С" - шість бійців, "зайву вагу" забрав посилений бронезахист. Окрім того, CV9040 відрізняється високою прохідністю, і ця характеристика робить цю шведську БМП буквально незамінною для ЗСУ.

Бойова машина піхоти CV9040 шведської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо до України буде передана все ж таки версія CV9040С, то тоді, з великою долею вірогідності, мова йде про те, що до номенклатури боєприпасів включено снаряд з програмованим підривом 3P. А це вже дещо більше ніж просто протипіхотний снаряд, бо це справжня 40-мм "протипіхотна мітла". Чому саме так краще одразу подивитись на відео (з 06:30).

Журналісти The Drive вказують, що CV90 є по суті "панєвропейською" БМП. Тому тут не варто виключати, що країни Європи можуть створити окрему коаліцію для передачі більшої кількості таких бронемашин для ЗСУ. Але треба враховувати, що CV90 можуть вкрай сильно відрізнятися одна від одної у різних країнах, бо шведи активно йшли на зустріч клієнтам та змінювали конфігурацію машини під бажання замовника, включно зі зміною бойового модуля.

Читайте також: Яке надцікаве озброєння Швеція може виробляти для України: коли мова йде про один з найбільших ОПК Європи