xcounter
#

Схоже ми знаємо, що РФ може дати Китаю як "плату" за зброю проти ЗСУ, і це виглядає прозаїчно

56517
Рашистські палубні вертольоти Ка-52К, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські палубні вертольоти Ка-52К, ілюстративне фото довоєнних часів

Але якщо така поставка все ж буде виконана, це буде означати підтримку від Москви можливого вторгнення Китаю на Тайвань

Все більше з’являється "сигналів" про те, що Пекін може дати рашистам зброю, необхідну для боїв проти ЗСУ. Наприклад, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прямо заявив про "деякі ознаки, що Китай можливо планує це" (тобто поставки озброєнь до РФ).

Уже зафіксовано факт, що Китай постачає РФ комплектуючі, необхідні для виробництва цілого ряду систем, як то комплекси С-400, винищувачі Су-35 або ж вертольоти Ми-17. Якщо ж рішення таки буде прийнято, в теорії китайці можуть дати росіянам також артилерію та бронетехніку радянського виробництва, або ж чисто китайські зразки озброєнь для продажу на експорт. І тут вже виникає питання, а що такого могла пообіцяти Москва, раз КНР почала так різко "дрейфувати" від показового нейтралітету до ледь чи не прямої підтримки агресії Кремля.

Читайте також: Один Ка-52 обходиться рашистам в 200 мільйонів рублів збитку, і це аж ніяк не все
Ка-52К на палубі авіаносця "Адмирал Кузнецов" під час походу до берегів Сирії в 2016-2017 роках, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, ми знаємо відповідь, і на перший погляд вона виглядає прозаїчно – в обмін на зброю проти ЗСУ рашисти готові давати китайцям також зброю. Але зброю доволі специфічну.

У жовтні 2021 року воєнна делегація Китаю та "Рособоронэкспорт" на полях форуму "Армия-2021" уклали угоду про поставку 36 палубних вертольотів Ка-52К "Катран" загальною вартістю понад 700 мільйонів доларів для ВМС НВАК. Передбачається, що російські Ка-52К китайці використають для формування авіагруп своїх універсальних десантних кораблів проекту Type 075, а ці УДК в свою чергу потрібні Китаю лише для одного – для ймовірного вторгнення на острів Тайвань, він же Республіка Китай.

Два китайські УДК проекту Type 075, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від базової версії рашистський Ка-52К відрізняється не тільки можливістю складання лопатей та крил, але й меншою кількістю вузлів підвіски - чотири замість шести.

У відкритих джерелах нема згадок про те, як просувається виконання цього контракту. Але якщо раптом виявиться, що РФ продовжує виконувати свої зобов’язання, і поставить для Китаю палубні Ка-52К, то це дасть підстави стверджувати, що Москва стала на сторону Пекіну в питанні можливої агресії проти Тайваню. І таким чином РФ остаточно себе закріпить в ролі сателіта Китаю, з усіма випливаючими наслідками.

Рашистський палубний Ка-52К на стоянці, ілюстративне фото з відкритих джерел

Врешті, це аж ніяк не перший випадок, коли Китай отримував від РФ зброю, необхідну для війни в Тихому океані, просто такі приклади не знайшли своєчасної оцінки від країн Заходу.

Наприклад, як розповідають деякі західні ресурси, з 2015 року КНР має на озброєнні протикорабельну ракету YJ-18, як мінімум візуально схожу на російську 3М-54Э – протикорабельну експортну версію КР "Калибр". Китайці могли отримати протикорабельний "Калібр" для копіювання ще на початку 2000-х років, коли купили в РФ шість дизель-електричних субмарин проекту 636.

В підсумку, протикорабельна ракета YJ-18 вийшла настільки масовою, що Китай адаптував цю КР для застосування також із бомбардувальників H-6 та ракетних крейсерів проекту Type 055.

Китайські протикорабельні ракети YJ-18 на транспортерах під час параду, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як рашисти змінили тактику використання Ка-52 після того, як втратили мінімум 20% таких вертольотів