xcounter
#

Китай скопіював "Калибр", щоб погрожувати флоту США у водах Тайваню

2252
Такою ракетою флот КНР може уражати морські цілі на відстані до 250  кілометрів
Такою ракетою флот КНР може уражати морські цілі на відстані до 250 кілометрів

Свою копію російського "Калібру" китайські збройні сили можуть застосовувати з есмінців, субмарин та бомбардувальників H-6J

Американські військові готуються до можливої битви з Китаєм за острів Тайвань, тому – досліджують не тільки власні можливості, але й прогрес свого противника.

Наприклад, портал Naval Post у своїй публікації від 6 червня цього року стверджує, що флот Китаю став ще більш небезпечним для ВМС США "завдяки" наявності протикорабельної ракети YJ-18 – копії російської крилатої ракети "Калибр".

Читайте також: Поки чекаємо на перший дивізіон "Нептуна": Китай показує, як можна уражати цілі на морі за допомогою РЗСВ
Китайські протикорабельні ракети YJ-18 на наземних транспортерах під час параду

Офіційно китайські військово-морські сили взяли на озброєння ПКР YJ-18 у 2015 році, перші стрільби цією ракетою відбулись у 2018 році, а отримали таку ракету китайці наступним чином.

Протягом 2000-2005 років Китай придбав у РФ два есмінці проекту 956 "Современный" та шість дизель-електричних субмарин проекту 636 Kilo. І у цей же час, як стверджують автори порталу, китайці і могли отримати від росіян ракети типу П-270 "Москіт" та 3М-54Э "Калибр", а останню – потім "локалізувати" та прийняти на озброєння під індексом YJ-18.

Для порівняння - зовнішній вигляд крилатої ракети із складу російського комплексу "Калибр"

За деякими даними, YJ-18 має дальність стрільби до 250 кілометрів, та комбіновану швидкість польоту: перші 180 кілометрів – на швидкості 0,8 Мах, останні 40 кілометрів – на швидкості 2,5-3 Мах. За цими характеристиками YJ-18 повністю ідентична російській ракеті 3М-54Э.

Висота польоту китайської ПКР YJ-18 коливається на рівні 5-10 метрів, цю ракету можна запускати із усіх можливих платформ, і це є уже чисто китайською відмінністю від оригінальної 3М-54Э, висота польоту якої 10-20 метрів.

Як свідчить це фото, китайці змогли адаптувати свою майже легендарну копію Ту-16 для застосування усього можливого спектру озброєнь

Відомо, що протикорабельна ракета YJ-18 уже входить в набір озброєння не тільки субмарин проекту 636 російського виробництва, але й також – китайський ракетних крейсерів Type 055 та бомбардувальників H-6J (що можуть брати до шести таких ПКР).

Таким чином, як стверджують автори публікації, завдяки своїй протикорабельній ракеті YJ-18 флот Китаю створює значну загрозу для ВМС США при можливих бойових діях за острів Тайвань.

Китай зміг перетворити свої есмінці, а по факту ракетні крейсери Type 055 на символ своєї військово-морської міці

Окремо варто додати, що така публікація з’явилась на фоні того, що зараз влада США визначається із параметрами оборонного бюджету на 2022 року, зокрема – яку частку ресурсів слід витрачати на розробку нових видів озброєнь, тих же систем корабельної ППО, наприклад.

Також варто нагадати, що якраз із метою "зекономити" дещо більше 70 мільйонів доларів на дослідно-конструкторські роботи керівництво ВМС США вирішило продати усі свої 12 наявних патрульних катерів Mark VI.

Китай інвестує в розвиток власного авіаносного "ударного кулака", США вимушені шукати нелінійну відповідь на таку загрозу
Читайте також: Флот Китаю уже здатен діяти навіть у водах Європи, США вимушені перекидати кораблі на Тихий океан