xcounter
#

Флот Китаю уже здатен діяти навіть у водах Європи, США вимушені перекидати кораблі на Тихий океан

4257
Китайські ВМС уже отримали другий есмінець "Тип 055", фактично – ракетний крейсер, боєзапас якого складає 112 ракет, і котрий призначений для супроводу авіаносних груп
Китайські ВМС уже отримали другий есмінець "Тип 055", фактично – ракетний крейсер, боєзапас якого складає 112 ракет, і котрий призначений для супроводу авіаносних груп

Щоб утримати за собою перевагу в Тихоокеанському регіоні, Пентагон вимушений робити ставку на малі та безпілотні надводні платформи

Процес модернізації військово-морських сил Китайської Народної Республіки, який триває уже понад 25 років, уже приніс свої плоди успіху самому Китаю.

Флот Піднебесної досяг здатності проводити повноцінні операції у водах Західної частини Тихого океану, у водах Індійського океану, та навіть в акваторіях біля Європи. Про це йдеться у відповідному звіті для Конгресу США, пише портал Naval Post.

Читайте також: "Кинжал" поза грою: чи зможуть японські "супересмінці ПРО" боротися з гіперзвуковими ракетами
При цьому ВМС НОАК також активно використовують і есмінці російської побудови за проектом 955Э

Автори документу зазначають, що флот США вперше з моменту закінчення "холодної війни" отримав загрозу для свого домінування в Тихоокеанському регіоні, і такий виклик кинули саме військово-морські сили Китаю.

Модернізація ВМС НОАК переслідувала наступні цілі:

  • розвиток можливостей для "військового вирішення" "питання Тайваню";
  • панування у Південно-Китайському морі;
  • військове домінування у 200-мильній морській економічній зоні китайських вод;
  • гегемонія на судноплавних маршрутах, що ведуть від портів Китаю до Перської затоки.

Генеральна мета – витіснення США із західної частини Тихоокеанського регіону, утвердження статусу КНР як супердержави.

Флот КНР на маневрах, по центру - авіаносець "Ляонін"

При цьому, як наголошують автори доповіді для Конгресу, зусилля по модернізації військово-морських сил Китаю охоплюють широкий спектр програм, як то побудова нових кораблів та закупівля нових літаків, покращення інфраструктури для обслуговування плавскладу, посилене навчання персоналу ВМС, розробка нових доктрин і тактик для дій на морі.

При цьому основним морським бомбардувальником Китаю все рівно лишається Н-6, котрий в строю уже майже півсторіччя, і був розроблений ще на базі радянського Ту-16

В свою чергу, ВМС США також вимушені збільшувати свій наряд сил, відведених на протистояння Китаю.

Автори публікації наголошують, що американські військово-морські сили перекинули за останні декілька в Тихоокеанський регіон додаткові літаки та кораблі з найкращим персоналом. При цьому інтенсивність маневрів флоту у цьому регіоні – також зросла.

ВМС Китаю також є оператором найбільшої в світі серії корветів - 72 кораблів "Тип 056"

Також зазначається, що загроза від Китаю буде також одним із основних векторів воєнно-політичного планування США. Тобто – що значну частку своїх фінансових ресурсів Пентагон спрямовуватиме на утвердження позицій в Тихоокеанському регіоні.

І також – що для протистояння КНР військово-морські сили США в "найближчі роки перейдуть до більш розподіленої архітектури флоту", базис якої – зменшення чисельності крупних кораблів, збільшення чисельності малих кораблів, та нарощення кількості кораблів-"безпілотників".

Основа амфібійних сил Піднебесної - вісім десантних кораблів-доків "Тип 071Е"
Читайте також: США вдосконалили свої есмінці: ракети Кремля в окупованому Криму та Сирії проти них безсилі