xcounter
#

Поки чекаємо на перший дивізіон "Нептуна": Китай показує, як можна уражати цілі на морі за допомогою РЗСВ

5085
Для таких стрільб китайці використали свою систему PHL-03А – клон радянського "Смерча"
Для таких стрільб китайці використали свою систему PHL-03А – клон радянського "Смерча"

Досвід військових Піднебесної показує, що за потреби реактивні системи залпового вогню та безпілотники можна ув’язати в єдиний протикорабельний "ударний кулак"

На початку січня цього року Defence Express розповідав, що під час своїх навчань армія Китаю відпрацювала знищення морських цілей за допомогою реактивних систем залпового вогню PHL-03А із складу артилерії 79-ї групи армії КНР.

Інших даних, окрім самого факту проведення таких стрільб, китайці тоді не розкрили. Але тут сам факт проведення подібного роду експериментальних стрільб був сам по собі цінний.

Читайте також: "Гюрза" та гвинтокрили проти десанту: ЗСУ відпрацьовують новий спосіб відбиття атаки РФ з Криму
Розрахунки китайських систем PHL-03А готуються до стрільб

Тим більш, що китайці продовжили такі військово-морські експерименти. Портал Janes пише, що 29 травня цього року артилерійська бригада 80-ої групи армій відпрацювала ураження групової морської цілі за допомогою системи PHL-03А та розвідувальних безпілотників.

В цьому випадку армія КНР виявилась не надто щедрою на деталі: в офіційній заяві йдеться, що стрільби відбулись успішно, і що для стрільби використовувались ракети, дальність польоту яких – "на 30 кілометрів більша, аніж в штатних боєприпасів".

Цей кадр китайського державного телебачення зображає стрільби РСЗВ по морським цілям, що відбулись 29 травня цього року

Якщо зважити, що штатна дальність стрільби РСЗВ PHL-03А складає 130 кілометрів, значить у цьому епізоді китайці за допомогою новітньої некерованої ракети до свого клона радянського "Смерча" змогли уразити морську ціль на відстані до 130 кілометрів.

Тут варто наголосити ще на такій речі. У Піднебесної із наявністю різного роду протикорабельної зброї – насправді все гаразд. А стрільби реактивною артилерією по морським цілям як "непрофільним об’єктам" для такого роду зброї – схоже, це такі собі вправи по темі, як створити максимально щільну протидесантну оборону із застосуванням усіх можливих сил та засобів, РСЗВ у тому числі.

НВАК проводить стрільби протикорабельними ракетними комплексами

Для нас з цієї історії випливають наступні висновки. Перший дивізіон протикорабельного комплексу "Нептун" наші ВМС мають отримати десь в І кварталі 2022 року.

Зараз розрахунки для майбутніх серійних машин навчаються на дослідному зразку "Нептуна", який було передано нашому флоту в березні 2021 року.

Дослідний зразок "Нептуна" може виконувати як навчальні, так і бойові завдання

Ну а поки що Збройні Сили України тренуються використовувати для оборони побережжя України інші наявні ракетні комплекси. Наприклад, як розповідав Defence Express, 28 квітня цього року Командування Об’єднаних Сил ЗСУ провело навчальні стрільби оперативно-тактичними комплексами "Точка-У", ціль – ураження можливих місць завантаження сил противника на десантні кораблі.

При цьому відбувались "електронні пуски"

А 14 травня цього року Об’єднані сили Збройних Сил України тренувались відбивати російський десант за допомогою реактивних систем залпового вогню "Ураган".

Якщо зробити паралель із досвідом, який показали китайці – в теорії, наші військові могли би замкнути в єдиний "ударний кулак" ті самі ракетні системи "Точка-У" та "Ураган", додати до цього наявні розвідувально-ударні комплекси Bayraktar TB2, і таким чином – отримати ще один ешелон оборони нашого морського побережжя, на додачу до комплексів "Нептун".

Тим більш, що БПЛА Bayraktar TB2 також можуть уражати надводні цілі
Читайте також: Поставити "Нептун" у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі