xcounter
#

РСЗВ знищує цілі на морі: новий досвід армії Китаю може опанувати Україна

РСЗВ знищує цілі на морі: новий досвід армії Китаю може опанувати Україна
11871

Китайська ракетна система залпового вогню PHL-03A під час щоквартальних навчань батальйону далекої дальності ​армії КНР здійснила удар по морським цілям і знищила їх. 4 січня це повідомлення з веб-сайту China Arms​ також було поширене інформаційним каналом Центрального радіо і телебачення Китаю.

На відео з цього повідомлення демонструється, що 300-міліметрові ракети великої дальності, запущені підрозділом ракетно-артилерійського батальйону далекої дальності 79-ї групи армії КНР з РСЗВ PHL-03А, успішно вразили рухливу ціль - корабель, що рухався по морю, і знищили його.

Це перше публічне відео, на якому китайська армія використовує далекобійний вогонь з РСЗВ для атаки рухомих цілей на морській поверхні. Проте редакції Defense Express, враховуючи політику КНР щодо інтернету, вдалось знайти лише таку "гіфку"

Читайте також: Вогневі випробування "Вільхи-М": високоточна РСЗВ готується до прийняття на озброєння (фото)

Далекобійні 300-мм реактивні установки залпового вогню PHL-03 є китайськими клонами радянських РСЗВ "Смерч". Проте китайці суттєво посилили вогневі можливості цих систем за рахунок нових засобів враження. Так, на відміну від 300 мм снарядів з РСЗО "Смерч" з дальністю у 70 км, PHL-03A забезпечує дальність стрільби в межах 130 км.

Також були повідомлення, що технічні характеристики ракетної установки далекої дальності 300 мм PHL-03A подібні до характеристик 300-мм ракеної системи "Вогняний Дракон-140", яка є експортною версією системи PHL-03 і яка була виставлена на авіашоу у Чжухаї минулого року.

Тоді заявлялось, що фактична дальність дії системи "Вогняний Дракон" становить від 130 до 150 кілометрів. При цьому 300-міліметрові снаряди до цієї розробки позиціонувались як керовані. З можливістю влучення у ціль з відхиленням до 10 м завдяки застосуванню у снарядах систем корекції за сигналами глобальної супутникової системи позиціонування.

Показово, що Китай реалізує модульний принцип при створенні ракетних систем, використовуючі одну і ту ж платформу для розміщення на ній пакетів з ракетами різного калібру та оснащення.

PHL-03/Смерч
ракетна установка PHL-16
Ракетна установка дальньої дії PHL-16

Так, спадкоємцем PHL-03 є ракетна установка дальньої дії PHL-16. Ефективний радіус дії 300-міліметрових керованих ракет PHL-16 становить 150 кілометрів, а при запуску з цієї ж ПУ керованих ракет 370-мм він може досягати 300 кілометрів. А запуск 750-мм балістичних ракет малої дальності або крилатих ракет забезпечує ще більшу дальність - до 400 км з похибкою не більше 10 метрів від цілі.

Досвід китайської армії з використання далекобійних РСЗВ для атаки рухомих цілей на морській поверхні має бути взятий до уваги Збройними силами України. Високоточна система залпового вогню "Вільха-М", яка розробляється ДержККБ "Луч", повинна мати дальність враження до 130 км і КВО в межах 10-15 м.

Фотофіксація влучання коригованої РСЗВ "Вільха-М" на випробуваннях 25 квітня 2020 року

Можна стверджувати, що тактика застосування високоточних систем залпового вогню для знищення морських цілей може бути адаптована для захисту національної акваторії України у Чорному та Азовському морях - причому навіть раніше завершення робіт з поставки до ЗСУ нових протикорабельних комплексів "Нептун". Головна передумова для цього - створенння системи контролю цих акваторій розвідувальними засобами з точним визначенням координат морських цілей, що рухаються.

Читайте також: У Генштабі ЗСУ пояснили чому не закупають "Вільху" та розкрили кількість цих високоточних ракет