xcounter
#

РФ поставить палубні вертольоти Ка-52К для ВМС Китаю

1604
Російський ВМФ не має серійних вертольотів такого типу
Російський ВМФ не має серійних вертольотів такого типу

Китайські військові купують 36 російських гвинтокрилів "Катран" для оснащення своїх вертольотоносців Type 075

На полях форуму "Армия-2021" воєнна делегація Китаю та "Рособоронэкспорт" уклали угоду про поставку палубних вертольотів Ка-52К "Катран" для китайських військово-морських сил.

За цією угодою, китайські військові мають отримати 36 таких вертольотів вартістю 20 мільйонів доларів кожен для оснащення авіагруп своїх універсальних десантних кораблів Type 075, розповідає портал Naval Post із посиланням на російські та китайські ЗМІ.

На даний момент, ВМС Китаю мають в своєму розпорядженні один корабель Type 075, який був введений в стрій у квітні 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

У цьому контракті є як мінімум два нелогічні моменти. Один корабель проекту Type 075 може взяти до 30 гвинтокрилів, але китайські військові замовили на шість більше "крилатих машин" типу Ка-52К.

Окреме цікаве питання – як росіяни змогли продати китайцям вертольоти, які самі не виробляють серійно.

Гвинтокрил Ка-52К на стоянці, із складеними гвинтом та кінцівками крил, ілюстративне фото з відкритих джерел

Палубний Ка-52К відрізняється від "сухопутного" укороченим крилом, на якому є лише чотири замість шести вузлів підвіски. І також – складаним гвинтом.

Росіяни розробляли Ка-52К для оснащення своїх кораблів типу Mistral, які ВМФ РФ так і не отримав.

Показово, що для своїх "Містралів" Єгипет купив російські вертольоти Ка-52 саме в "сухопутній" версії

Вертольотоносців власної побудови РФ також не має. Тому потреби замовляти Ка-52К для своїх військово-морських сил у РФ не було.

Показово, що ці самі палубні Ка-52К не став купувати Єгипет, котрий власне і перекупив ті "Містралі", що призначались для РФ, натомість - обрав "сухопутну" версію Ка-52

В активі росіян - застосування Ка-52К із палуби авіаносця "Адмирал Кузнецов" під час походу до берегів Сирії в 2016-2017 роках