xcounter
#

У НАТО повідомили про реальну загрозу постачання Китаєм зброї до РФ

У НАТО повідомили про реальну загрозу постачання Китаєм зброї до РФ
6613

Протягом усього 2022 року Китай утримувався від постачання до РФ озброєння, але можливо Кремль зміг знайти те, що дійсно потрібно Пекіну

Китай готується до постачання РФ озброєння, певні ознаки цього вже зафіксовані. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Ми бачили деякі ознаки того, що Китай, можливо, плануює це [ред. - постачання озброєння до РФ], і, звичайно, союзники НАТО, Сполучені Штати, застерігають від цього, тому що цього не має відбуватися. Китай не повинен підтримувати незаконну війну РФ", - цитує його слова Associated Press.

Читайте також: Рашисти засвітили реальний стан своїх танків: "новітній Т-80БВМ без "Сосни-У" та 40-річні снаряди

Також він особисто закликав Пекін утриматись від цього рішення. Але зазначимо, що днями у Москві пройшла зустріч ватажка РФ Путіна із Ван Ї, який раніше займав посаду міністра закордонних справ, а тепер є головою канцелярії з закордонних відносин центрального комітету комуністичної партії Китаю.

Путіна Ван Ї

До цього у США також неодноразово оголошували, що "матеріальна" підтримка Китаєм агресії РФ буде мати негативні й дуже серозні наслідки. Але Пекін неухильно підкреслює, що його відносини з Москвою не направлені проти жодної іншої країни, а також заперечував будь-які перемовини відносно продажу чи передачі РФ озброєння.

Але у будь-якому випадку Китай для РФ є єдиним джерелом вирішення всіх проблем, які зараз він намагається вирішити самостійно, за допомогою Ірану, а також КНДР.

Зокрема, якщо брати навіть короткострокову перспективу, Китай має аналогічні танкові та артилерійські калібри, фактичні копії радянського озброєння, зокрема артилерії та бойових машин, які у достатньо значній кількості знаходяться на зберіганні. І це без урахування великої кількості озброєння, яке прямо призначено для експорту.

армія китаю

Водночас інформація про те, що РФ вже звернулась до Китаю за допомогою вперше з'явилась маже рік тому - у середині березня. І вже тоді, тобто одразу після провалу "бліцкригу", Кремль акцентував свою увагу на негайній потребі у бронетехніці та боєприпасах Але весь 2022 рік не було зафіксовано жодної передачі китайського озброєння до РФ.

Зокрема очільниця національної розвідки США Евріл Гейнс під час безпекового форуму Reagan National Defense Forum 2022, повідомила, що не було зафіксовано "нічого, що могло б говорити про військову підтримку". Але вона також додала, що існують певні дотичні речі, які бентежать й розвідка все це відстежує.

Вже у лютому 2023 року з'явилась інформація, що Китай все ж таки допомагає РФ виробляти зброю для війни проти України, але не шляхом передачі готових виробів - а забезпеченням ряду комплектуючих до таких видів озброєння, як С-400, Ми-17 та Су-35.

виробництво ми-17

Але тепер, з огляду на все, мова йде про те, що Кремль намагається знайти швидкі готові рішення та посилити ними своє військо у короткостроковій перспективі. І, навіть на фоні цілком реальної загрози такої підтримки, також важливо зрозуміти, що саме у Москві наобіцяли, якщо Пекін ризикує змінити свою позицію.

Читайте також: Одна з країн скаржиться на труднощі з С-300, але передавати Україні їх все одно не планує