xcounter
#

Одна з країн скаржиться на труднощі з С-300, але передавати Україні їх все одно не планує

6587
Грецька С-300, фото ілюстративне
Грецька С-300, фото ілюстративне

Втім, очікувати чогось іншого було б насправді дивно, бо Греція досі тримає чітку позицію щодо постачання Україні систем ППО чи танків

Греція не планує передавати Україні свої зенітні ракетні комплекси С-300 – таку заяву зробив міністр оборони цієї країни Ніколаос Панайотопулос в інтерв’ю виданню ERT.

"Панайотопулос ще раз дав зрозуміти, що ми ніяк не можемо цього зробити, ослабляючі нашу систему оборони", – йдеться у повідомленні. Очільник оборонного відомства заявив, що ЗРК С-300 перебуватимуть на озброєнні Греції доти, доки в них існуватиме потреба і країна "не збирається погоджуватися на жодне послаблення нашої системи оборони".

Читайте також: Греція масштабно оновлює бронетехніку: замовлення на сотні БМП, включно з новітньою KF-41 Lynx та модернізація Leopard 2A4

Разом з тим, Панайотопулос зауважив ще й таке – що підтримувати зенітні ракетні комплекси С-300 наразі все складніше. "Якщо ми дійдемо до того, що підтримувати ці системи буде неможливо, ми або вирішимо проблему їхньої підтримки, або замінимо їх. Ми ще не досягли цього моменту", – відзначив він.

Насправді було б марно очікувати від Греції якоїсь іншої відповіді та сподіватися на те, що вона змінить свою думку стосовно передачі Україні своїх С-300 – зрештою, нещодавно ця країна очікувано відмовила у передачі Leopard 2, причому офіційно причина та сама ж, що і з С-300 – ці танки необхідні самій Греції через напружені відносини з Туреччиною.

Leopard 2A4
Грецький Leopard 2A4
Разом з тим, щодо С-300 ще можна згадати таке – що в грудні минулого року той же Панайотопулос

заявляв, що Греція таки може поставити Україні зенітні ракетні системи С-300, але за умови, що США взамін встановлять в країні власні ЗРК Patriot та інтегрують її з грецькою системою ППО.

Читайте також: Допомога від Болгарії для ЗСУ вміститься у 9 літаків С-17, але С-300 там не буде