xcounter
#

Греція очікувано відмовила у передачі Leopard 2, а у Іспанії намітили кількість танків для ЗСУ та строки навчання

Leopard 2 Канади, яка вже оголосила про передачу машин до ЗСУ
Leopard 2 Канади, яка вже оголосила про передачу машин до ЗСУ
3248

Члени "танкової коаліції" починають уточнювати кількість та строки постачання танків, а Греція не наважилась приєднатися до неї через побоювання щодо власної безпеки, але мова навряд йде про острах перед РФ

Передача танків Leopard 2 до України починає отримувати все чіткіші контури. Німеччина передає 14 одиниць Leopard 2A6 строком на кінець березня. Аналогічні строки назвали у Норвегії без уточнення кількості, Канада передає чотири танки, а Польща хоче прискорити курс навчання на Leopard 2A4 до п'яти тижнів та передати 14 машин.

Водночас Іспанія, за інформацією El Pais із власних джерел, може виділити для України від 4 до 6 танків Leopard 2A4, які зараз знаходяться на консервації. При цьому мова йде про відносно короткі строки, бо обираються машини у максимально гарному стані, а загальна кількість запасів складає 53 машини.

Читайте також: Щоб почати штампувати "літаючі мопеди", іноді можна обійтись і без західної електроніки
Leopard 2A4
Leopard 2A4

Тобто цілком можливо, що від Мадрида це буде не єдине постачання. Більше того, лише у першій групі танкістів буде одразу 10 екіпажів, що може вказувати саме на такий сценарій.

Курс навчання в Іспанії, щоправда, трохи вибивається із термінів, які наразі визначені в інших країнах - 2,5 місяця. Але у будь-якому випадку він й так вже прискорений, бо звичайний курс триває від 15 тижнів за старими програмами до 5,5 місяців за новими.

Також до "танкової коаліції" не приєдналась Греція. Це було доволі очікувано й Афіни, зокрема Defense Express, не розглядалась як потенційний донор. Причину ж офіційно озвучив виданню Nikkei Asia прем'єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс:

"Ми не передаватимемо танки Leopard 2 з тієї простої причини, що вони абсолютно необхідні для нашої оборони... Ми також завжди чітко заявляли, що готові підтримувати Україну, але не ціною шкоди нашим оборонним можливостям", - повідомив очільник уряду Греції.

Leopard 2A6HEL
Leopard 2A6HEL

Справа в тому, що Греція зараз має доволі напружені відносини з Туреччиною й ця ситуація ставить під питання можливість передати танки і з боку Анкари. Водночас обидві ці країни мають більш ніж значні запаси танків Leopard 2:

  • Греція: 353 - 170 Leopard 2A6HEL та 183 Leopard 2A4
  • Туреччина: 316 Leopard 2A4

Хоча відносно Туреччини, то її прапор був помічений під час перемовин між країнами-донорами Leopard 2, яку провів міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Але участь Анкари цілком може полягати не у передачі танків, а, наприклад, підготовці екіпажів, надання запасів боєприпасів, додаткових двигунів та інших змінних вузлів та агрегатів.

Читайте також: Ракети "більшої дальності" для України від США: чому поки все виглядає менш оптимістично ніж хотілось щодо GLSDB