xcounter
#

Ракети "більшої дальності" для України від США: чому поки все виглядає менш оптимістично ніж хотілось щодо GLSDB

GLSDB
GLSDB
13716

GLSDB це те що вже доволі давно "лежало на столі" для передачі ЗСУ, але відносно цієї зброї є велика кількість нюансів

У наступному й доволі масштабному пакеті допомоги від США, який може скласти 2 млрд доларів й буде оголошений найближчим часом будуть "ракети більшої дальності". Також у цей пакет мають увійти додаткове обладнання до ЗРК Patriot, високоточні боєприпаси та ПТРК Javelin.

Про це повідомляє Reuters з опорою на власні джерела, зазначаючи, що мова йде про GLSDB від Boeing та Saab, які мають дальність знищення цілей до 150 км, що майже вдвічі перевищує можливості GMLRS для HIMARS. В цілому це дозволить ЗСУ вражати більш віддалені об'єкти високоточним вогнем, що безумовно позитивно вплине на перебіг бойових дій.

Читайте також: Як рашисти пропонували Румунії відремонтувати радянську "Варшавянку" в обмін на зерно, і що з цього вийшло

Водночас є деякі деталі, які певною мірою нівелюють позитивність цієї новини, яка ще поки очікує офіційного підтвердження. Зокрема з 2 млрд доларів валова частина на 1,7 млрд доларів буде виділена за програмою USAI - Ініціативи сприяння безпеки України. За цією програмою Вашингтон замовляє озброєння для України у виробника, а не передає із запасів власних збройних сил.

Замовлення у виробника GLSDB цілком логічне, бо поки цих боєприпасів на озброєнні армії США, а також будь-якої іншої країни світу, просто немає. Фактично все що зраза є виробника - проєкт, перші тести якого пройшли ще сім років тому і з цього часу серійне виробництво GLSDB не розпочалось. А про готовність розпочати випуск Boeing та Saab повідомили ще у 2018 році після третього етапу випробувань, але клієнтів на цю розробку не було.

Тому вкрай важливо розуміти, що це озброєння у будь-якому випадку не може бути передано "вже завтра". Навіть попри те, що GLSDB є фактично поєднанням двох існуючих компонентів, а саме - двигуна від некерованого реактивного снаряда M26 та самої плануючої бомби SDB питання розгортання серійного виробництва - відкрите.

За оцінками західних аналітиків, першу партію з 24 одиниць GLSDB зможуть виробити за дев'ять місяців після підписання договору, ще 750 одиниць до кінця 2024 року. І це за умови того, що будуть брати наявні компоненти.

Звісно з цією думкою можливо не погодитись, критикувати, вважати темпи виробництва заниженими, але те, що ця зброя ще не знаходиться у серійному виробництві дійсно накладає певні часові обмеження щодо строків передачі, а також кількості у першій та наступних партіях.

Єдине можлива умова позитивного збігу обставин полягає у тому, що Boeing та Saab вже виготовили першу партію для потенційного покупця, яка зараз вже знаходиться на складі, але це може бути більш ніж оптимістичним припущенням.

GLSDB
Пуск GLSDB

Зазначимо, що бойові можливості GLSDB напряму зав'язані на її бойовий компонент у вигляді Small Diameter Bomb. Під цією назвою зараз у Boeing мають на увазі GBU-39/B вагою 130 кг, бойова частина якої складає 93 кг. Також декларується можливість пробиття цією бомбою до 1 метра залізобетону з відкладеною детонацією.

Для наведення на ціль використовується стандартна система з інерціальної та супутникової навігації. Існують інші версії GBU-39, зокрема із лазерним наведенням, розроблялись й специфічні для знищення радіолокаційних станцій чи з тепловізійною головкою самонаведення. Але масовим варіантом можливо вважати саме звичайну GBU-39/B.

Читайте також: Що б могли поставити Австрія та Угорщина, які навідріз відмовилися передавати зброю Україні