xcounter
#

У чому проблема передати Україні бомбу GLSDB, щоб бити рашистів на 150 км

19531
Ракета GLSDB, рендер шведської компанії Saab
Ракета GLSDB, рендер шведської компанії Saab

Про передачу цієї зброї Україні говорили ще в листопаді, але справа поки не зрушила з місця

Міністерство оборони США "занепокоєні" пропозицією надати Україні бомби GLSDB, бо "терміни розгортання зброї можуть зайняти надто багато часу", пише видання Foreign Policy з посиланням на власні джерела.

Ще в листопаді стало відомо, що компанія Boeing запропонувала Пентагону передати Україні високоточні боєприпаси Ground-Launched Small Diameter Bomb або ж GLSDB, якими б ЗСУ могли бити рашистів на відстані понад 150 км зі своїх ракетних систем HIMARS та M270.

Читайте також: Якщо Пентагон таки передаватиме ЗСУ високоточну систему GLSDB, можуть виникнути свої "нюанси"

Але рішення щодо передачі цієї зброї України не прийняли, і причина тут не в тому, що Пентагон нібито боїться "потенційної ескалації", як це наразі склалося з ракетами ATACMS, а в тому, що "тривалий час розгортання SDB може призвести до того, що зброя буде надлишковою, враховуючи швидкий темп бойових дій в Україні".

Так, за оцінками аналітиків, перші 24 бомби Україна може отримати протягом дев’яти місяців після погодження плану. Тобто, якщо Пентагон, наприклад, оголосить сьогодні про постачання цієї зброї, то чекати її варто лише восени. Водночас 750 таких бомб США зможуть поставити до кінця 2024 року.

GLSDB
Ракета GLSDB

З іншого боку, повномасштабна війна з РФ може тривати довше, і тоді ці бомби все ще можуть бути корисними. Разом з тим, поки що у Boeing відмовляються коментувати цей план, але, як відзначають у виданні, українські посадовці сподіваються, що всі "внутрішні перепони" будуть усунені і сподіваються отримати цю зброю "в наступному пакеті".

Нагадаємо, що високоточна бомба GLSDB є таким собі поєднанням некерованої ракети M26 та керованої авіабомби

GBU-39 SDB-I, і може уражати цілі на відстані понад 150 км, що майже вдвічі більше, ніж з ракетами GMLRS, які є в активі Збройних Сил України.

Читайте також: Як літаки ЗСУ адаптували під JDAM, і як такими бомбами битимуть по рашистам